Десният националист Жаир Болсонаро положи днес клетва и встъпи официално

...
Десният националист Жаир Болсонаро положи днес клетва и встъпи официално
Коментари Харесай

​Жаир Болсонаро встъпи в длъжност като президент на Бразилия

Десният националист Жаир Болсонаро постави през днешния ден клетва и встъпи публично в служба като 38-ия президент на Бразилия, оповестиха Ройтерс и Франс прес.

 © фотоси: Българска телеграфна агенция
" Призовавам всички конгресмени да ми оказват помощ да спася Бразилия от корупцията, престъпността и идеологическото послушание ", съобщи той в късата си тирада пред Националния конгрес в столицата. Шестдесет и три годишният някогашен армейски капитан прикани за тази цел да бъде подписан " същински пакт сред обществото, изпълнителната, законодателната и правосъдната власт ".



Новият държавен глава удостовери желанието си да води ултраконсервативна политика. Обеща да съблюдава " юдео-християнските обичаи " и да се бори против преподаването на " джендър идеологията " в учебните заведения. Повтори желанието си да либерализира носенето на оръжия и съобщи, че политиката му " ще приготви децата за пазара на труда, а не за политически активизъм ". Церемонията в Народното събрание бе бойкотирана от левицата.



На път към постройката Националния конгрес Жаир Болсонаро и брачната половинка му Мишел минаха с Ролсройс кабриолет през един от главните булеварди, водещи до държавните здания в столицата. Те помахаха с ръце на събралите се хиляди последователи на новия президент, които скандираха лозунга му от предизборната акция " Бразилия над всичко. Бог над всички ".



Автомобилът беше обкръжен от конни гвардейци, а зад него тичаха охранители в цивилни облекла. Днешните прояви в Бразилия бяха охранявани от 3000 служители на реда. Военни танкове, изтребители и системи за противовъздушна защита също бяха приведени в подготвеност. Засилените ограничения за сигурност бяха по искане на Болсонаро, който бе ранен с нож в корема при нахлуване на избирателен протест през септември.

Congratulations to President @JairBolsonaro who just made a great inauguration speech - the U.S.A. is with you!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) January 1, 2019
Американският президент Доналд Тръмп поздрави Болсонаро в " Туитър " поради " страхотната му тирада по случай встъпването в служба " и го увери в поддръжката на Съединени американски щати. Малко по-късно новият бразилски президент му върна жеста и написа в обществената мрежа, че с божията поддръжка двамата държавници ще донесат благополучие на своите нации, съобщи Асошиейтед прес.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР