Десетократно увеличаване на надбавката за нощен труд и обвързването ѝ

...
Десетократно увеличаване на надбавката за нощен труд и обвързването ѝ
Коментари Харесай

Синдикати искат увеличение на надбавката за нощен труд

Десетократно увеличение на надбавката за нощен труд и обвързването ѝ с минималната работна заплата желаеха от КТ " Подкрепа ", като означиха началото на акция за почтено възнаграждение на работата през нощта.

Към момента цената на добавката е 25 стотинки на час, като този размер не е променян от 11 години. От синдиката упорстват добавката да стане 2 лв. и 55 стотинки и да се дефинира като 0.5 % от минималната заплата за страната.

В България нощен труд поставят към 400 хиляди души , демонстрират изчисленията на " Подкрепа ".

Световната здравна организация приканва: ограничете нощния труд! Аргументите - нощните смени утежняват съня на хората, карат ги да се усещат изтощени, и водят до депресии, репродуктивни и други здравни проблеми, както и до по-голям риск от бракоразвод.

Затова от КТ " Подкрепа " стартират акция за почтени условия и възнаграждение на нощния труд в България. От синдиката оферират нормативна смяна, която да обвърже добавката за нощен труд с минималната работна заплата, съобщи " Дарик ".

Спрямо настоящия размер на заплатата това значи 2 лв. и 55 стотинки на час или близо 18 лв. на промяна, изясни Здравчо Здравчев, ръководител на федерация " Техническа промишленост ". " Това ще докара до някаква отплата за изключително нездравословния за здравето нощен труд, само че и ще възпре работодателите за всеобщото му полагане ", уточни той.

От " Подкрепа " обясниха още, че само у нас работата на смени, при която важи сумираното пресмятане на работното време, включва работна седмица с дълготрайност до 56 часа. Според европейска инструкция в тези случаи седмицата би трябвало да продължава до 48 часа, а броят следващи нощни смени да не надвишава 3.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР