Десетки сицилиански мафиоти и техните съучастници бяха осъдени на лишаване

...
Десетки сицилиански мафиоти и техните съучастници бяха осъдени на лишаване
Коментари Харесай

Осъдиха 91 сицилиански мафиоти на 660 г. затвор за източване на еврофондове

Десетки сицилиански мафиоти и техните съучастници бяха наказани на отнемане от независимост в границите на знаков правосъден развой, който сподели по какъв начин мафията е източила Европейски Съюз с милиони евро.

Продължилият година и половина развой против 101 подсъдими в Месина, Сицилия, завърши рано през днешния ден, като 91 от обвинените бяха наказани на общо 660 години затвор за закононарушения, включващи измами, подправени заявления, изнудване, основаване на подправени компании за противозаконна облага и търговия с опиати. Двама от водачите на мафията ще отидат в пандиза за 30 и 23 години. Осъдителните присъди бяха четени за повече от час.

Процесът разкри за първи път система от измами, при която са източени минимум 5 млн. евро от земеделските фондове на Европейски Съюз в касите на два мафиотски клана, основани в планината Неброди, и техните сътрудници - в това число счетоводители, политици и държавни чиновници.

" Процесът сподели, че съществува модерна мафия, която е минала от изнудване и опиати към по-сложни форми на противозаконни доходи, употребявайки измами, с цел да получи обществени средства, предопределени за развиването на Сицилия ", съобщи прокурорът Маурицио де Лучия пред POLITICO.

Италия от дълго време се бори с корупцията и процесът може да породи опасения по отношение на 191,5 милиарда евро, които Италия би трябвало да получи като част от фонда на Европейски Съюз за възобновяване на стопанската система след пандемията. Но сполучливото правосъдно произвеждане може да покаже и способността на страната да се оправи с престъпността.

През 2020 година, след четиригодишно следствие, към 1000 служители на реда нахлуха в домовете на десетки обвинени членове на мафията - с прякори като Блонди, Бангър и Вито Корлеоне (по името на героя на Марлон Брандо в " Кръстникът " ).

През 80-те и 90-те години на предишния век два клана водят война за територии, в която умират повече от 40 души. По-късно обаче те загърбват разликите си в взаимните си старания да излъгват Европейски Съюз.

Подкупвайки локални чиновници, те набелязват имоти земя, за които към момента не са потърсени средства от Европейски Съюз и ги присвояват, като заплашват притежателите на земята или основават подправени контракти за наем от името на подставени лица, споделя прокурорът по делото Де Лусия.

Често те даже не си правели труда да обработват земята и даже кандидатствали за финансиране на земи, които не се употребяват за аграрни стопанства или на земи, които не управляват, в това число имоти, благосъстоятелност на католическата черква и други, употребявани от военноморските сили на Съединени американски щати за разполагане на сателитни връзки.

Властите са наясно, че мафиотските кланове източват дотациите на Европейски Съюз от 2012 година, когато Джузепе Анточи, някогашен президент на област Неброди, стяга инспекциите на претендентите за евросредства. Тези инспекции към този момент са част от националното законодателство.

Тази мярка слага Анточи в опасност; през 2016 година той е обект на опит за ликвидиране - най-значимото нахлуване против институционална фигура от 90-те години насам. Сега той живее под 24-часова въоръжена защита, само че беше в постройката на съда, с цел да види по какъв начин се четат присъдите.

" Тази територия се наричаше " земята на мъртвите души ", тъй като беше толкоз подчинена на мафията ", сподели той пред " Политико ". " В предишното клановете водиха война, само че напоследък към този момент нямаше потребност да се избиват между тях, тъй като парите идваха от Европейски Съюз. Те си поделиха земята, унижаваха хората. Цената заплатиха дребните фермери. Никой не можеше да се изправи против тях или да се оправи, както се споделя, против обичайните мафиотски способи на изнудване и заплашване.

" Повече от 600 години отнемане от независимост са доста мощен сигнал. Тази територия в този момент е освободена и може да научи на нещо цялата ни страна ", сподели Анточи.

Според Де Лусия следствието и правосъдният развой са насърчили прокурорите в други райони да проведат свои лични сходни следствия. /БГНЕС, " Политико "
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР