Десетки щъркели умират всеки ден заради електрическите жици край Бургас,

...
Десетки щъркели умират всеки ден заради електрическите жици край Бургас,
Коментари Харесай

Десетки щъркели умират заради електрическите жици край Бургас

Десетки щъркели умират всеки ден поради електрическите жици край Бургас , споделя bTV в собствен репортаж.
Призиви за спасяването им се споделят в обществените мрежи. През бургаските езера минава най-големият прелетен път на птиците – " Виа Понтика ". Около водоемите щъркелите почиват и се събират на ята, с цел да отлетят към топлите страни.
Полска организация откри преди година с сложени предаватели, че тъкмо тук най-вече птици губят живота си. „ Това са местата, където електропреносната мрежа минава ниско до земята или места, където птиците обичайно се струпват в доста огромни количества. Редовно се подават сигнали за този проблем, има някакви опити за решаването на казуса посредством слагане на изолатори на стълбовете ”, споделя Ивайло Димчев, орнитолог към Българска академия на науките.
С няколко типа устройства електроразпределителното сдружение EVN обезопасява жиците, само че още не са сложени на всички стълбове.
Припомняме, че неотдавна Турция изключи зареждането на цяла област за 12 часа поради прелета на щъркелите.
„ Не мога да разясня дали е вероятен сюжет за дълготрайно спиране на електрозахранването, стремим се да няма подобен сюжет . Факт е, че доста постоянно в прелетните сезони птиците стават причина за кратковременни примигвания. Не става въпрос за повреди ”, разгласи Петър Костадинов от отдел „ Комуникации ” в EVN.
Освен мъртви, в региона има и доста ранени птици, които не могат да отлетят. Едно от решенията е кабелите да бъдат положени подземен, само че това е доста скъпа и трудоемка интервенция.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР