Десетки роднини, приятели и почитатели на големия български художник Никола

...
Десетки роднини, приятели и почитатели на големия български художник Никола
Коментари Харесай

Започна поклонението пред тленните останки на Никола Манев

Десетки родственици, другари и фенове на огромния български художник Никола Манев пристигнаха в Чирпан, с цел да си вземат последно довиждане с него.
 
Художникът умря на 26 август в Париж, само че през днешния ден в обичания му български град се състои гала по полагането на урната с неговия прахуляк.

 Никола Манев поклонение БГНЕС
Ритуалът стартира в към 9.00 часа тази заран, урната се чака да бъде положена към 14.00 часа в двора на къщата-галерия. В момента не престават да идват другари на Никола Манев, които желаят да му отдадат последна респект. Венци са изпратили президентът, министър-председателят, Столична община и други институции.
 
Датата за погребението беше определена от неговото семейство. Така то извърши предсмъртното предпочитание на създателя да бъде заровен в града на своите родители Чирпан, където е прекарал щастливо детство. Той е почетен жител на града от септември 1998 година.-->

 Никола Манев поклонение БГНЕС
Никола Манев е роден в Пазарджик, бранш в Чирпан, приключва художествената гимназия в София, а през 1962 година е признат във френската Академия по изящни изкуства, където приключва „ живопис “ в класа на проф. Морис Брианшон. Тогава се открива в Париж, в ателие в Ил Сен Луи, само че през целия си живот обикаля света и натрупа усещания за своите платна.
 
Манев има зад тила си над 137 независими изложения в целия свят и голям брой групови изложения и биеналета. Над 3000 негови произведения са владеене на държавни и частни сбирки и музеи в над 30 страни по света.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР