Десетки неправителствени организации призоваха днес Гугъл в отворено писмо да

...
Десетки неправителствени организации призоваха днес Гугъл в отворено писмо да
Коментари Харесай

НПО настояват Гугъл да  се откаже от проекта си  за търсачка в Китай

Десетки неправителствени организации приканиха през днешния ден Google в отворено писмо да се откаже от плана си за търсачка в Китай, който съгласно тях, може да наруши поверителността на персоналните данни, съобразявайки се с разпоредбите на цензурата на Пекин, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Коалиция от 60 групи за отбрана на правата на индивида и на печата писаха до основния изпълнителен шеф на Google Сундар Пичай с искане да анулира плана Dragonfly (Водно конче), против който към този момент се опълчиха част от чиновниците му.

Според писмото достъпът на китайските управляващи до персоналните данни би представлявал "реална заплаха " за потребителите, които показват мнението си онлайн, и биха създали Google съизвършител в "арести и отнемане от независимост ".

През октомври ръководителят на Google се оправда с обстоятелството, че е по-добре компанията да предложи работеща търсачка с ограничавания, в сравнение с да остави китайците да работят с не толкоз положителни принадлежности.

"Оказва се, че бихме могли да отговорим на повече от 99 % от търсенията. Има доста случаи, в които бихме дали информация с по-добро качество от тази, която е разполагаем сега ", сподели той на конференция в Сан Франсиско.

Тези причини бяха отхвърлени от "Репортери без граници ", които са измежду подписалите писмото, в което Сундар Пичай е свикан да преразгледа мнението си.

"Освен, че е изцяло непрогледен и опонира на полезностите на Google, планът не дава никаква гаранция за дискретност на данните ", изясни Седрик Алвиани, шеф на организацията за Източна Азия. "Пекин всеобщо събира персонални данни за надзор и цензура, изключително на публицисти и техните източници ", добави Алвиани.

"Репортери без граници " слагат Китай на 176 място от 180 страни в международната си ранглиста за свободата на печата.

Изправен пред цензура и хакерски атаки, през 2010 година калифорнийският колос изтегли търсачката си от Китай и от този момент редица негови услуги там остават блокирани.

Туитър, Facebook, ЮТюб и уеб сайтът на "Ню Йорк таймс " са блокирани в Китай, където обаче работи търсачката на Майкрософт Бинг.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР