Десетки невъоръжени талибански бойци влязоха днес в афганистанската столица благодарение

...
Десетки невъоръжени талибански бойци влязоха днес в афганистанската столица благодарение
Коментари Харесай

Афганистански войници и талибани се снимат прегърнати

Десетки невъоръжени талибански бойци влязоха през днешния ден в афганистанската столица с помощта на невиждано помирение по случай мюсюлманския празник Айд ал Фитр, който бележи края на свещения месец Рамазан, съобщи Ройтерс. В Кабул, както и на други места в страната, бойци и талибани си разменяха обятия и си правеха селфита.

Талибаните изненадващо оповестиха тридневно прекъсване на бойните дейности във връзка почналия в петък празник, като подчертаха, че то изключва задграничните сили. Спирането на огъня се застъпва с оповестеното от афганистанското държавно управление помирение, което продължава до сряда. Много хора в страната приканиха държавното управление и талибаните да удължат примирието.


Талибаните, с обичайните чалми, а мнозина от тях и със слънчеви очила, влязоха в Кабул през южните и югоизточните врати. На местата, където хората се спираха да ги снимат със знамената им, се образуваха тапи. Талибаните приканваха хората да се приближат и да си вършат селфита.

" Те са невъоръжени , защото оставиха оръжията си на входовете ", сподели за Ройтерс полицейският представител Хашмат Станекзай и изясни, че талибаните ще си получат назад оръжието, когато си тръгнат.

Видеоклипове и фотоси , оповестени в новинарски уеб страници, демонстрираха ликуващи бойци и талибани да се прегръщат и да си разменят поздравления по случай празника в провинции Логар, Забул и Вардак. Някои хора танцуваха и пляскаха с ръце, до момента в който минувачи ги снимаха със смарт телефоните си.

Междувременно министърът на вътрешните работи Ваис Ахмад Бармак се срещна с талибански бойци в Кабул, заяви афганистанската телевизия " Толо нюз ".
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР