Десетки музеи в цялата страна ще се включат в четиринадесетото

...
Десетки музеи в цялата страна ще се включат в четиринадесетото
Коментари Харесай

Десетки музеи в страната се включват в Нощта на музеите в събота

Десетки музеи в цялата страна ще се включат в четиринадесетото издание Европейската нощ на музеите. Тази година мотото е " Хиперсвързани музеи: нови подходи, нови общества ".

Само в София вземат участие близо 50 музеи и галерии. Входът е безвъзмезден от 18 часа до среднощ, а програмата разнообразна.

Събитието се провежда от Френския културен институт, Столичната община и Министерството на културата.

Богата стратегия и доста изненади в София

Националният военноисторически музей взе участие с най-новатаси галерия " Враг/Приятел ". За събитието ще бъде открита и виртуалната интерактивна галерия " Моите предшественици на война ", основана от възпитаници от столични учебни заведения и екип на музея. В нея са показани вълнуващи персонални родови истории от Втората международна война.

Акцентът в Националния исторически музей ще е изложбата " Спасени за поколенията ", която е отдадена на приноса на България за опазването на международното културно завещание, както и галерия " 45 години НИМ ". През целия ден за децата ще има занимания – рисунки с пясък, писане с пера и мастило, разработване на сапунчета. Цената е 8 лева за едно занятие на дете. Вечерта е концертът на музикалната група " Оратница ", която смесва български фолклор с детайли от актуалните музикални стилове и употребява принадлежности от целия свят.Ще има и игри от вида „ търсене на богатство “. От 18 до 23 часа рейс ще вози посетителите от пл. “Батенберг “ до постройката НИМ в Бояна.

Националният археологически институт ще показа експозицията " Спортът в антична Тракия ".

Музеят на социалистическото изкуство се включва с галерия на политически плакати на студентите от Националната художествена академия.

В Националния книжовен музей посетителите ще могат да видят " Пространство за съвремие и класика " - литературна вечер в двора на къщата музей „ Пейо К. Яворов “, отдадена на класиците на българската литература. Йордан Каменов, Банко П. Банков, Петър Анастасов, Велин Георгиев, Петър Андасаров, Трендафил Василев, Надя Попова, Ивайло Диманов, Анжела Димчева, Румен Спасов, студентите Тодор Иванов, Николай Панайотов и други ще споделят мисли, зародили от съкровеното им другарство с творчеството на класиците. Те ще четат обичани произведения от своите кумири или ще рецитират свои стихове, отдадени на тях. Ще звучат и песни по стихове на знакови български поети.

Националният политехнически музей ще разкрие тайните на българските откриватели и изобретатели посредством изложбата " Запознайте се с робота Санбот, който може да приказва, пее и танцува ".

В Софийската градска художествена изложба показва " Между традицията и модернизма. Образи на родното в българското изкуство от 20-те година на 20-и в. " Включени са произведения на знакови за българското изкуство създатели, сред които Иван Милев, Владимир Димитров-Майстора, Сирак Скитник, Иван Пенков, Николай Райнов, Пенчо Георгиев, Иван Лазаров, Никола Кожухаров, Борис Денев, Георги Машев. В 20:30 часа стартира интерактивният театър " Х/й/ерофания " - с фрагменти от обредни сюжети и митични персонажи от българския фолклор и героичния национален епос. Драматичните етюди са изпълнени с истинска хореография и авторска музика.

" Анонимно наличие " на Станислава Иванова е изложбата в изложба " Васка Емануилова " . В изложба " Дечко Узунов " до 23 часа може да се види експозицията " Фрагменти от Европа " - пейзажи от сбирката на галерията. Там от 18:30 часа е концертът на Мими Николова и Петър Железаров.

Жени Захариева ще свири в Европейската нощ на музеите в Стара Загора

Гост в Нощта на музеите в Стара Загора е световноизвестната пианистка проф. Жени Захариева.От 20:30 часа в огромната зала на Художествената изложба тя ще изнесе клавирен концерт „ Откровенията на природата “ отдаден на 100 години от гибелта на Клод Дебюси.

Европейската нощ на музеите в града на липите стартира в 19 часа пред Регионалния исторически музей с осъществявания на фолклорен отбор „ Загоре “. По-късно ще бъде открита галерия „ И да се, мамо, наредя с мойте вити гривни...”. От 20 часа в лапидариума ще има концерт на отбор „ Загоре” и огнено шоу „ Огънче”.

В къта за фотоси „ Средновековните воини”старозагрци ще могат да се снимат с разнообразни дрехи и оръжия. От 20:30 до 22:00 часа ще работи интерактивен ъгъл „ Реставрирай сам”в музея.

В афиша са включени още изложения, концерти, представяния на книги, срещи диалози в залите на Художествената изложба, Регионалния исторически музей, Архитектурния комплекс „ Музей на религиите”, Къща музей „ Гео Милев “.

Благоевград показва разкопките от автомагистрала Струма

ВРегионалния исторически музей в Благоевград, ще бъде открита изложбата „ Автомагистрала „ Струма “ – Пътят към Европа. Покровник, Мощанец, Дамяница – археологически изследвания по лот 3 “.

В експозицията са показани резултатите от изследванията на трите огромни обекта, разкрити по трасето на автомагистралата, преминаващи през територията на област Благоевград. Това са Покровник и Мощанец – антични и късноантични селища от III-VI в., и Дамяница – праисторическо населено място от късен неолит до заключителен халколит от втората половина на VI хиляди прочие Хр. до първата половина на IV хиляди прочие Хр.

Ще бъдат показани най-интересните находки – над 400 броя, открити при избавителните археологически изследвания на трите обекта. От Мощанец са експонирани напълно непокътнати стъклени съдове, глинен обреден съд – кернос, открити в некропол от римската ера, както и украшения - пръстени, стъклена бронзова гривна, фибули, и монети от късната древност. Специален интерес съставляват бронзовите пръстени с геми от червен камък.

В експозицията от Покровник са изложени глинени съдове, лампи, красиви антропо- и зооморфни приложения върху съдове, оловни тежести за рибарска мрежа, тежести за отвесен тъкачен стан, украшения и монети. Специален интерес заслужават военната тапия и огромният бронзов щемпел за самун.

Находките от Дамяница са групирани в 5 теми-„ поданици “, „ занаяти “, „ мода “, „ ритуали и знаци “ и „ Аз съм човек и нищо човешко не ми е непознато “ - известна фраза на римския стихотворец Публий Теренций.

Подготвен е и специфичен ъгъл с интерактивни игри, предопределени за дребните гости.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР