Десетки милиони хора в Северна Америка бяха предупредени за потенциално

...
Десетки милиони хора в Северна Америка бяха предупредени за потенциално
Коментари Харесай

Предупреждения за лошо качество на въздуха за десетки милиони души в Канада заради горски пожари

Десетки милиони хора в Северна Америка бяха предизвестени за евентуално рисково качество на въздуха след интензивни горски пожари, които горят в Канада , написа „ BBC “.

Дим покри огромни региони на Онтарио и Квебек, до момента в който оранжева мъгла висеше над огромна част от североизточната част на Съединени американски щати през целия вторник. Някои градове, измежду които Торонто и Ню Йорк , за малко имаха най-лошото качество на въздуха в света през нощта. Голяма част от дима идва от Квебек, където горят 160 пожара. Канадски чиновници разясниха, че страната се оформя за най-лошия си сезон на горски пожари в историята.

Експертите показаха по-топла и по-суха пролет от естественото като причина за наклонността. Предвижда се тези условия да продължат през цялото лято.

Ведомството по околната среда на Канада издаде най-строгото си предизвестие за качеството на въздуха за Отава във вторник, считайки го за „ доста висок риск “ за здравето на хората. В Торонто и близките региони качеството на въздуха беше класифицирано като „ висок риск “.

Междувременно Агенцията за запазване на околната среда на Съединени американски щати (EPA) класифицира качеството на въздуха в огромна част от североизточната част като „ нездравословно “, изключително за хора, които към този момент имат респираторни проблеми. Смята се, че общо към 100 милиона души в Северна Америка са под формата на предизвестие за качеството на въздуха. В Ню Йорк оранжева мъгла покри силуета на града и забули забележителности, в това число Статуята на свободата.

Служителите в региона на публичното опазване на здравето предизвестиха хората да не спортуват на открито и да сведат до най-малко излагането си на пушек, доколкото е допустимо, защото въздухът крие непосредствени и дълготрайни опасности за здравето.

Влошеното качество на въздуха също принуди най-малко един район в Квебек – общността Atikamekw в Opitciwan, на 350 км (217 мили) северно от Монреал – да реалокира хората с астма и други респираторни проблеми надалеч от дима.

Пожарите в Канада към този момент са изгорили повече от 3,3 милиона хектара земя – повърхност, която е 12 пъти повече от 10-годишната междинна стойност за това време на годината.

Хиляди хора са евакуирани в цялата страна. Освен в Квебек, огромни пожари горят и в Британска Колумбия, Алберта, Онтарио, Нова Скотия и Северозападните територии.

Изменението на климата усилва риска от горещо и изсъхнало време, което е евентуално да разпали горски пожари. Светът към този момент се е затоплил с към 1,2 градуса по Целзий от началото на индустриалната епоха и температурите ще продължат да се покачват, в случай че държавните управления по света не създадат внезапно понижаване на излъчванията .

Как димът от горски пожар въздейства върху здравето?

Експерти акцентират, че излагането на пушек от горски пожари може да аргументи голям брой здравословни проблеми. Матю Адамс, професор в Университета на Торонто и шеф на Центъра за градска среда, изясни, че непосредствените резултати от вдишването на пушек от горски пожар включват зной, нараснал пулс, болежка в гърдите или инфектиране в очите, носа и гърлото. Пред „ BBC “ проф. Адамс акцентира:

„ В тези дни с нараснало замърсяване на въздуха ще забележим повишен брой визити в болница . А хората, които посещават болничното заведение, нормално имат предшестващо респираторно заболяване. “

„ Димът от горските пожари е обвързван още със съществени, дълготрайни здравословни проблеми като рак или белодробни болести “, посочи проф. Адамс, особено за хора, които живеят в региони, където има чести горски пожари. Той разясни:

„ Това се предизвиква от дребни частици в мъглата от пушек, които могат да навлязат в кръвния поток и други елементи на човешкото тяло, като причиняв а вероятни разновидности на ДНК и други здравословни проблеми.

Някои изследвания също демонстрират, че продължителното излагане на пушек от горски пожар може да засегне бременните дами и техните неродени деца , добави проф. Адамс.

За хората, живеещи в градове, надалеч от пожарите, само че според актуалните предизвестия за въздуха, проф. Адамс посъветва хората да лимитират упражненията навън , за да избегнат вдишването на дима от горския пожар . Той успокои:

„ Не се безпокойте толкоз за това , което се случва. Останете на закрито и намалете излизанията си. “

Но в региони, по-близо до пожарите, проф. Адамс предложи да се носи маска N95 на открито, с цел да се блокира вдишването на множеството частици пушек.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР