Десетки хиляди се събраха на петия антиправителствен протест за този

...
Десетки хиляди се събраха на петия антиправителствен протест за този
Коментари Харесай

Десетки хиляди на антиправителствен протест в Сърбия

Десетки хиляди се събраха на петия антиправителствен митинг за този месец в сръбската столица Белград след двете следващи престрелки, при които починаха 18 души - половината от тях бяха деца.

Протестите под надпис " Сърбия против насилието " се трансфораха в едни от най-масовите манифестации, откогато преди повече от две десетилетия необятни демонстрации провокираха рухването на мощния водач Слободан Милошевич.

Протестите последваха всеобщите стрелби при започване на май, при които починаха 18 души, а няколко други бяха ранени. Девет от починалите бяха възпитаници от начално учебно заведение в Белград, които бяха убити от 13-годишен възпитаник.

Демонстрациите са израз на назряващия яд против ръководещата партия поради културата на принуждение, която съгласно протестиращите се разпалва от държавното управление и следените от него медии.

" Аз съм тук поради всички нас, изключително поради децата ми. За да не се постанова да стачкуват, а да работят и да живеят в страната си, както би трябвало. " - съобщи 33-годишната математичка Бояна Попович пред Агенция Франс Прес по време на митинга.

Протестът тази седмица, проведен от няколко проевропейски опозиционни партии, в началото беше плануван за петък, само че беше изместен като защитна мярка, откакто крайнодесни групи оповестиха, че ще се появят.

Демонстрантите желаят също по този начин държавното управление да отнеме лицензите за лъчение на телевизионни канали, които популяризират наличие, обвързвано с принуждение, и да забрани издаването на проправителствени вестници, които провокират напрежение, като се насочват към политически дисиденти.

Те също по този начин приканват министъра на вътрешните работи и ръководителя на разследващата работа да подадат оставка.

Отначало митингите бяха тихи, само че се трансфораха в пълностоен антиправителствен митинг, откакто настояванията им бяха посрещнати с яростен отпор от страна на президента и неговите съдружници, които се подиграваха на митингите и отправяха обиди към участниците.

Критиците от години упрекват сръбския президент Александър Вучич, че все по-често разчита на властнически ограничения, с цел да държи опозицията в безпорядък, а медиите и държавните институции - под собствен надзор.

Вучич отхвърли митингите като " политическа " акция и популяризира тайни теории за непознати сили, които сякаш са организирали митингите.

53-годишният популистки водач отхвърли и част от настояването на опозицията за преходно държавно управление преди нови избори, като съобщи, че това няма да се случи " до момента в който съм жив ". /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР