Десетки хиляди парчета пластмасови отпадъци на планетата идват само от

...
Десетки хиляди парчета пластмасови отпадъци на планетата идват само от
Коментари Харесай

Coca-Cola е най-големият световен замърсител с пластмаса

Десетки хиляди части пластмасови боклуци на планетата идват единствено от шепа мултинационални корпорации, заяви група за въздействието върху околната среда.

Coca-Cola, Nestle и PepsiCo бяха оповестени от „ Break Free from Plastics “ - световна коалиция от хора и екологични организации, които предизвестиха, че фирмите в огромна степен заобикалят отговорността от разчистване.

Доброволците на обединението събраха близо половин милион части пластмасови боклуци по време на съгласуван „ Световен ден за разчистване “ в 51 страни преди месец, от които 43% бяха с етикети на известна потребителска марка.

За втора поредна година, както се оказва, Coca-Cola е на върха, с 11 732 пластмасови елементи, събрани от 37 страни на четири континента - повече от идващите я три най-големи световни замърсители.

„ Много от тях поеха задължения, с които настояват, че ще създадат продуктите си по-устойчиви, само че значително пазят остарелия бизнес модел, който ни вкара в тази каша в най-голяма степен “, се споделя в отчета, оповестен в Манила. Нации като Китай, Индонезия, Филипините, Виетнам и Шри Ланка изхвърлят най-вече пластмаса в океаните, само че „ същинските мотори на огромна част от това пластмасово замърсяване в Азия в действителност са многонационални корпорации със седалище в Европа и Съединени американски щати “, се споделя в известието.

Кока-кола, PepsiCo и Nestle са виновни за най-вече събрани части пластмаса, съгласно отчета.

Други измежду топ 10 замърсителите са Mondelez International, Unilever, Mars, P&G, Colgate-Palmolive, Philip Morris и Perfetti Van Mille.

Докато международните потребителски марки в този момент признават своята роля за продължение на рецесията, в отчета се споделя, че „ са били също толкоз нападателни в насърчаването на подправени решения за справяне с казуса “.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР