Десетки хиляди парчета пластмасови отпадъци на планетата идват само от

...
Десетки хиляди парчета пластмасови отпадъци на планетата идват само от
Коментари Харесай

Coca-Cola – най-големият световен замърсител с пластмаса

Десетки хиляди части пластмасови боклуци на планетата идват единствено от шепа мултинационални корпорации , заяви група за въздействието върху околната среда.

Coca-Cola, Nestle и PepsiCo бяха оповестени от „ Break Free from Plastics “ - световна коалиция от хора и екологични организации, които предизвестиха, че фирмите в огромна степен заобикалят отговорността от разчистване.

Доброволците на обединението събраха близо половин милион части пластмасови боклуци по време на съгласуван „ Световен ден за разчистване “ в 51 страни преди месец, от които 43% бяха с етикети на известна потребителска марка.

За втора поредна година, както се оказва, Coca-Cola е на върха , с 11 732 пластмасови елементи, събрани от 37 страни на четири континента - повече от идващите я три най-големи световни замърсители.

„ Много от тях поеха задължения, с които настояват, че ще създадат продуктите си по-устойчиви, само че значително пазят остарелия бизнес модел, който ни вкара в тази каша в най-голяма степен “, се споделя в отчета, оповестен в Манила.-->

Нации като Китай, Индонезия, Филипините, Виетнам и Шри Ланка изхвърлят най-вече пластмаса в океаните, само че „ същинските мотори на огромна част от това пластмасово замърсяване в Азия в действителност са многонационални корпорации със седалище в Европа и Съединени американски щати “, се споделя в известието.

Кока-кола, PepsiCo и Nestle са виновни за най-вече събрани части пластмаса, съгласно отчета.

Други измежду топ 10 замърсителите са Mondelez International, Unilever, Mars, P&G, Colgate-Palmolive, Philip Morris и Perfetti Van Mille.

Докато международните потребителски марки в този момент признават своята роля за продължение на рецесията, в отчета се споделя, че „ са били също толкоз нападателни в насърчаването на подправени решения за справяне с казуса “.
 
A new report has found that, and are the worst brands in the world for plastic pollution.
— Newstalk (@NewstalkFM)

Насърчаването на преработването е техният метод да трансферират отговорността на потребителите, сподели той.

Само 9% от цялата пластмаса, създадена от 50-те години насам, в действителност е рециклирана , се споделя в отчета. Популяризирането на бутилката Coca-Cola за еднократна приложимост от пластмаса, събрана от океаните, както и напъните на PepsiCo за поощряване на преработването, „ освен не стигат до основата на казуса, само че и подсигуряват, че рецесията със замърсяването с пластмаса ще се задълбочи “.

Nestle продава над милиард артикули дневно в опаковки за еднократна приложимост, " само че няма ясни проекти за понижаване на общия брой ", се твърди в отчета. Фирмата съобщи, че работи за решения " да направи отчети като този минало ".

„ Като най-голямата компания за произвеждане на храни и питиета в света знаем, че имаме значима роля за оформянето на устойчиви решения за справяне с въпроса за отпадъците от пластмаси “, съобщи представител на Nestle пред Агенция Франс Прес.

" Напълно недопустимо е пластмасовите опаковки да се окажат боклук в околната среда и ние работим интензивно, с цел да създадем всички наши опаковки рециклируеми или за многократна приложимост до 2025 година "

Всички посочени компании поеха обществени задължения за понижаване на пластмасовите боклуци и увеличение на преработването.

Coca-Cola и PepsiCo - като Nestle - дадоха обещание да създадат опаковките си рециклируеми, неведнъж използваеми или компостируеми до 2025 година Гигантите за питиета са изтеглени също от лобистка организация на Съединени американски щати, която съставлява пластмасовата промишленост.

" Промяната на метода, по който обществото прави, употребява и изхвърля опаковки, е комплицирано предизвикателство и ние би трябвало да изиграем нашата роля ", съобщи представител на PepsiCo. " Искаме да помогнем за построяването на система, при която пластмасовите опаковки в никакъв случай не се трансформират в боклуци. "

Компанията Coca-Cola съобщи, че работи за попречване на попадането на пластмасови боклуци в моретата, описвайки това като " сериозен световен проблем ".

" Всеки път, когато опаковката ни попадне в океаните - или където и да е, където не й е мястото - е недопустимо за нас ", се споделя в известието на компанията.

„ Break Free from Plastics “ наброява 6 188 лица и 1 475 организации по целия свят. Сред нейните членове е и Гринпийс.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР