Десетки хиляди хора излязоха по улиците на много места в

...
Десетки хиляди хора излязоха по улиците на много места в
Коментари Харесай

Десетки хиляди протестираха в САЩ за осма поредна вечер

Десетки хиляди хора излязоха по улиците на доста места в Съединени американски щати осма поредна вечер на митинги поради гибелта на цветнокож мъж при задържането му от служители на реда в Минеаполис, съобщи Ройтерс.

Демонстранти влязоха в конфликти с полицията в Ню Йорк, където също така още веднъж бяха разграбени магазини.

Големи митинги и шествия имаше също в Лос Анджелис, Филаделфия, Атланта и Сиатъл. В столицата Вашингтон бе проява покрай парка, който бе разчистен от полицията в понеделник, с цел да бъде изработен път на президента Доналд Тръмп да театралничи за фотография с Библия пред черква.

Протестите за гибелта на Джордж Флойд в Минеаполис и на други жертви на полицейско принуждение като цяло бяха мирни денем през вчерашния ден, след залез слънце тълпи се отдадоха на мародерство, вандалски прояви и палежи, отбелязва Ройтерс.

Пред постройката на Конгреса във Вашингтон, множеството коленичи, скандирайки: "мълчанието е принуждение " и "без правдивост няма мир ". Десетки бойци от Националната армия помагаха на полицията в опазването на реда.

Демонстрантите останаха в парка "Лафайет " и на други места във Вашингтон макар влизането в действие на полицейския час вечерта.
Хиляди подцениха полицейския час в Ню Йорк.

Министерството на защитата на Съединени американски щати трансферира към 1600 бойци в региона на столицата след няколкото дни на придружени от принуждение митинги в града.

По-рано президентът Тръмп заплаши да употребява армията против стачкуващите, които назова "разбойници ".

В Хюстън, щата Тексас, родния град на Джордж Флойд, 60 000 души се включиха в шествие в центъра в памет на "благия колос ", както го назова един от тях.

Флойд, който умря на 46-годишна възраст, е прекарал по-голямата част от живота си в исторически квартал на Хюстън, обитаем най-вече с цветнокожи. Той се преместил преди няколко години в Минеаполис, където си намерил работа.

Рокси Уошингтън, майката на шестгодишната щерка на Флойд, съобщи, че желае правдивост за него, съобщи ДПА.

Тя приказва през сълзи за дребната Джиана, която ще би трябвало да отрасне без татко.

Един човек бе погубен от полицията в нюйоркския регион Бруклин, откакто разкрил пукотевица по хора, съобщи ТАСС.

Стрелецът ранил двама индивида. Двама служители на реда също потърпевши.

Обстановката в Ню Йорк е напрегната до краен лимит на фона на митингите, отбелязва ТАСС. Тази нощ правоохранителните органи задържаха за безредици и грабежи в центъра на Манхатън към 700 души.

В Атланта, щата Джорджия, на шестима служители на реда ще бъдат повдигнати обвинявания по отношение на случай, при който те употребявали електрошоково оръжие против двойка цветнокожи колежани и ги изкарали от колата им по време на митинг поради гибелта на Джордж Флойд, съобщи Ройтерс.

Прокуратурата ще желае по няколко години затвор за забърканите служители на реда. Според видеозапис 22-годишен мъж и приятелката му, на 20 години, не са оказали никаква опозиция и не са представлявали каквато и да било опасност.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР