Десетки хиляди германци напускат всяка година страната си. Но кои

...
Десетки хиляди германци напускат всяка година страната си. Но кои
Коментари Харесай

Кои германци емигрират

Десетки хиляди германци напущат всяка година страната си. Но кои тъкмо хора емигрират - огорчените или преуспелите? " Дойче веле " обобщава по какъв начин наподобява профилът на средностатистическия немски бежанец.

Средностатистическият немски бежанец не е навършил 40, има висше обучение и към този момент е постигнал професионални триумфи. Това демонстрира първото представително изследване за немските емигранти, показано от Института за проучване на популацията. От него излиза наяве, че всяка година към 180 000 германци се преселват в друга страна, а 130 000 жители на Федералната република се завръщат назад на родна земя.

Защо напущат Германия?

Проучването, извършено взаимно със социолози от университета Дуисбург-Есен, открива, че огромна част от интервюираните емигрират по професионални аргументи. В чужбина те печелят доста по-добре и постоянно израстват в кариерата.

Друг значителен претекст за емиграция е методът на живот в определената от преселниците страна. Понякога решителен фактор се оказва и това, че сътрудникът им има специалност, която дава обещание по-добри шансове за развиване в чужбина. Изследването демонстрира, че средностатистическият бежанец е на възраст към 36 години - тъкмо с 10 години по-млад от междинната възраст на популацията в Германия. Учените откриват също така, че престоят в чужбина нормално не е вечно.

Мнозинството от 180-те хиляди емигранти (76%) са висшисти. " Емиграцията е непокътнато пространство за висококвалифицираните ", бе казано при представянето на резултатите от проучването. Но освен висококвалифицираните извличат изгоди от престоя си в чужбина. Същото важи и за редица по-слабо квалифицирани германци. Техните приходи в чужбина нарастват с %, по-висок от междинния.

Най-много германци избират Швейцария

Швейцария е страната, която през последните 10 години е привлякла максимален брой германци (близо 200 000). В класацията следват Съединени американски щати със 127 000 немски емигранти, Австрия със 108 000 и Англия с 82 000 емигранти от Германия.

Изследователите настояват, че от 1980-те години насам броят на емигриращите германци непрекъснато нараства. Емигрантите са съвсем поравно мъже и дами, само че в множеството случаи господства " класическият " фамилен модел, в който кариерата на мъжа играе водеща роля. Жените в такива фамилии нормално се връщат на работа едвам откакто фамилията се прибере назад в Германия.

За представителното изследване са били интервюирани 10 000 родени в Германия жители на възраст сред 20 и 70 години, които сред юли 2017 и юни 2018 са се преселили в чужбина или са се върнали назад в Германия.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР