Десетки хиляди души участваха в демонстрации в Париж и други

...
Десетки хиляди души участваха в демонстрации в Париж и други
Коментари Харесай

Десетки хиляди души в цяла Франция поискаха по-смела борба срещу климатичните промени

Десетки хиляди души участваха в демонстрации в Париж и други френски градове с искане управляващите да проявят повече упоритост в екологичната си политика, измежду появили се подозрения дали президентът Макрон ще извърши обещанието си да провежда референдум за регистриране на отбраната на климата в конституцията, съобщи Франс прес.

" Не съм тук, с цел да избавям планетата и три костенурки, тук съм, с цел да спася хората. Правителството би трябвало да има смелостта да наложи екологичния преход ", съобщи в югозападния град Бордо скулпторката Ванеса, която членува в Неправителствени организации за отбрана на океана " Сърфрайдър ".

В общо 163 шествия из цяла Франция са взели участие 115 000 души съгласно уредниците (над 45 000 съгласно полицията), включително 56 000 в Париж съгласно уредниците (8500 съгласно полицията).

" Целта е да продължим да осъждаме неналичието на упоритост на закона за климата, а от през днешния ден и съвсем сигурния отвод от референдума, което е следващото оттегляне ", съобщи участвалият в днешната демонстрация в Париж режисьор и деятел Сирил Дион.

Във вторник Народното събрание одобри закон за климата, от който се очакваше да включи част от 149-те оферти на Гражданската спогодба за климата (ГКК). Този конгрес от 150 определени с чоп французи беше основан през 2019 година, с цел да се даде думата на жителите по тематиката за битката с световното стопляне.

Целта на закона е да сътвори условия за редуциране на излъчванията парникови газове с 40 % " в дух на обществена правдивост ".

Законът планува премахването на някои вътрешни въздушни полети, в случай че съществува опция за същото напредване с трен за по-малко от два часа и половина, криминализиране на похищения над екосистемата и възбрана за отдаване чартърен на жилища, за които е преценено, че не са съответно термоизолирани от 2028 година

Някои Неправителствени организации като " Грийнпийс " обявиха, че макар маркирания " прочут прогрес ", законът е голяма пропусната опция и по-скоро основава илюзията, че се подхващат дейности.

Макрон беше заречен на ГКК и да внесе в Народното събрание предложение за изменение на член 1 на френската конституция, в който да се впише, че Франция " подсигурява опазването на околната среда и на биологичното многообразие и битката с климатичните нарушавания ".

Мнозинството в Сената обаче отхвърля термина " подсигурява ", който съгласно него би дал на опазването на околната среда преимущество над другите конституционни правила.

След изразените запаси от Сената, където болшинството е в ръцете на опозицията и който от понеделник ще преглежда текста, в. " Журнал дю диманш " написа, че президентът се е отказал от производство на референдум. Факт е, че текстът би трябвало да бъде гласуван в една и съща версия и от двете камари на Народното събрание, с цел да може да бъде препоръчан на референдум, отбелязва Агенция Франс Прес.

В отговор на запитване на Франс прес френското президентство увери, че не се е отказало от конституционното изменение, само че не загатна нищо за референдум.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР