Десетки граждани на квартал “Факултета излязоха по улиците на квартала,

...
Десетки граждани на квартал “Факултета излязоха по улиците на квартала,
Коментари Харесай

“Факултета” на протест, полиция и местна власт потушиха напрежението

Десетки жители на квартал “Факултета ” излязоха по улиците на квартала, чуваха се и обособени крясъци “Оставка ”, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Жителите на квартала стачкуват против наложените ограничаващи ограничения за влизане и излизане от квартала. По думите им по този начин не можели да отидат на работа, по тази причина всеобщо ги уволнявали.

За да не се разрасне напрежението в квартала, бяха изпратени спомагателни екипи на Жандармерията. До конфликти с полицията не се стигна.

„ От нощес имаше апел в обществената мрежа Фейсбук от един господин, имаме го записа, споделя: Братя те ни нарушават правата, би трябвало да се вдигнем. Призоваваше хората от Люлин, от Христо Ботев да идват тук във Факултета и да вършат безредици ”, сподели зам.-кметът на Район Красна поляна Стоян Танев. Той уточни, че нощес се пробвали сред 21:30 и 22:30. „ Събраха се над 100 индивида, само че реагираха вярно органите на Министерство на вътрешните работи, разпръснаха се. След което той прикани за през днешния ден в 12 часа пред локален хранителен магазин да се съберат от цяла София, тъй като им се нарушавали правата и освен те били инфектирани с ковид, както и доста българи. Това е основата на това напрежение, което стана “, описа зам.-кметът. Точно в 12.00 по обед са се събрали към 100 индивида. „ Това е въз основата на този апел, който беше насочен нощес от господина “, съобщи зам.-кметът.

По-късно от Министерство на вътрешните работи оповестиха, че столични служители на реда и чиновници на дирекция „ Жандармерия “ са предотвратили разрастването на спора. Жителка на квартала потърсила подпомагане от служителите на реда за упражнено домашно принуждение от страна на брачна половинка й, който бил във очевидно нетрезво положение. Полицейски екип се отзовал на мястото, мъжът оказал опозиция при задържането му и бил отведен в столичното Трето районно управление (на МВР). Случката провокирала напрежение на част от жителите на квартала.

„ В последна сметка се вижда, че сме на терен и водим договаряния и диалози с жителите и на кв. Факултета, двамата зам.-кметове на Красна поляна са тук. Обстановката се успокои. От 00.00 часа на днешния ден има нова заповед на министър Ананиев с нови ограничаващи ограничения, основали сме организация, разговаряхме и с шефа на хранителния магазин, магазинът е зареден изцяло, има хранителни артикули, беседваме всекидневно, опитваме се да сме диалогични, както виждате не подхващаме безусловно никакви репресивни ограничения, тъй че към актуалният миг те дават резултати и се надявам в днешния ден, а и в идващите дни да няма никакъв проблем “, сподели шефът на Столична дирекция на вътрешните работи старши комисар Георги Хаджиев.

Относно информацията, че митингът е проведен авансово в обществената мрежа, Хаджиев увери, че ще бъде осъществена нарочна инспекция за това дали протестните дейности са били проведени и дали е имало провокация.

По-рано през днешния ден столичният кмет Йорданка Фандъкова заяви, че “Не става дума за дискриминация, а става дума за опит да локализираме болестта и да запазим живота на хората, които са там, на техните близки и съседи, моля да се поддържат тези ограничения ”. Кметът акцентира, че ограниченията във “Факултета ” и “Филиповци ” са наложени поради огромния брой инфектирани с Covid-19 в тези квартали: “Открити бяха фамилни огнища на болестта, които имат доста огромен брой контактни лица ”, уточни тя. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР