Десетки гневни привърженици на шиитски милиции нахлуха в комплекса на

...
Десетки гневни привърженици на шиитски милиции нахлуха в комплекса на
Коментари Харесай

Членове на шиитски милиции в Ирак нахлуха в посолството на САЩ в Багдад

Десетки гневни последователи на шиитски милиции нахлуха в комплекса на американското посолство в Багдад, откакто разрушиха портал и подпалиха приемна. Това наложи да бъде употребен сълзотворен газ, чута бе и пукотевица от огнестрелно оръжие, съобщи Асошиейтед прес. Репортер на Асошиейтед прес от мястото на събитието описа, че е видял в комплекса да се издигат пламъци, както и че е видял минимум трима американски бойци на покрива на главната постройка на посолството с ориентирани към протестиращите оръжия.

Протестиращите, доста от които са с униформи на милиции, влезнали в комплекса, откакто разрушили портала за коли. След като навлезли в комплекса, те тръгнали по кулоар вътре в него, само че след към пет метра спрели и в този момент са на към 200 м от главната постройка. Засега не е ясно дали чиновниците на дипломатическата задача са в нея или са евакуирани.

Протестиращите закачиха на стената транспарант, на който написа: "Америка е агресор ". Към протестиращите се причислиха и командири на военни фракции, правилни на Иран, отбелязва Асошиейтед прес. Сред тях беше Хади ал Амири, лидер на настоящите със глобата на иракската страна Сили за национална готовност, формирани от подкрепяни от Иран милиции, сочи и Българска телеграфна агенция.

Иракският вътрешен министър Ясин Ясири в един миг също се появи пред посолството, с цел да огледа ситуацията. Пред Асошиейтед прес той съобщи, че министър председателят е предизвестил, че американските удари по шиитските милиции ще имат съществени последици. Ясири добави, че ще бъдат изпратени още чиновници на силите за сигурност, с цел да отделят протестиращите от постройката на посолството, индикация, че иракските военни няма да се намесват, с цел да разпръсват тълпата със мощ, отбелязва Асошиейтед прес.

Пред посолството има и палатки на стотици гневни протестиращи. Засега няма данни за потърпевши.

В региона, часове след експлоадирането на насилието, дойдоха бронирани коли с към 30 иракски бойци. Те се разположиха към стената на комплекса, само че не покрай мястото, където беше осъществено нахлуването в посолския комплекс. Пристигнаха и четири автомобила с елементи на полицията за битка с вълнения, само че те бяха принудени да се върнат от протестиращите, които блокираха пътя им.

Засега няма коментар от Пентагона и Държавния департамент на Съединени американски щати, както и от самото американско посолство.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР