Десетки дървета в столичната Борисова градина са отрязани незаконно, през

...
Десетки дървета в столичната Борисова градина са отрязани незаконно, през
Коментари Харесай

Незаконна сеч в Борисовата градина, общината ще наложи санкция от 100 000 лв.

Десетки дървета в столичната Борисова градина са отрязани нелегално, през нощта, в охраняемата част на парка - към къпалнята " Мария Луиза ", заяви бТВ.

За санитарна сеч е имало издадено позволение от кмета на регион " Средец " - само че то е било единствено за 10 изсъхнали дървета в парка. Те си стоят, а вместо това са отстранени десетки други. Точната численост не е ясна, защото теренът е изцяло изринат от тежки машини, изяснява шефът на " Зелени системи ".

Според Цветан Тодоров, шеф на дирекция " Контрол на строителството ", има " жестоко посегателство на територията ", само че е незабавно след сигнал на 1 февруари е осъществена " моментална и съответна инспекция " от дирекция " зелени системи ".

" Нашите констатации бяха докладвани на столичния кмет Йорданка Фандъкова и категорично получих предписание от нейна страна да използван най-тежката административно-наказателна мярка – която е в размер на 100 000 лв. и е в пълномощията единственона „ Общински строителен надзор “. Тук не става въпрос единствено за рязане на дървета, само че и за изкривяване на терена, има ровове, диги и премахване ", отбелязва Тодоров.

Според тях става дума единствено за 20-тина дървета. Но Гергана Пирозова, основател на групата " Да спасим Борисовата градина ", твърди, че са били много повече.

" Предният ден нищо не се е случило, само че през нощта големи машини са изсекли нелегално гъста гора. Според мен това са най-малко 100 дървета. По-късно видях заповед за изсичането на 10 дървета, без да се показва обаче къде. Съдържанието на протокола е погрешно “, уточни тя пред бТВ.

Според нея сечта е продължавала и след подаването на сигнала. В обществените мрежи тя развива и догадка за какво е направено това:

" А за какво се изсича гората в Къпалнята? Защото бързат в мандата на Фандъкова дефинитивно да ни откраднат Къпалнята и Вълка да си построи частен спа хотел-бардак за персонална приложимост. "

Вълка е прякорът на предприемача Румен Гайтански, който от години държи сметосъбирането в София, и последно стана прочут с противозаконен дворец в ловното стопанство към язовир " Искър ".

Председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев изиска районният кмет на " Средец " Трайчо Трайков, който е издал разрешението за унищожаване на сухите дървета, както и целия съвет на шефовете на сдружението - притежател на парцела, да се явят на съвещанието на Столичния общински съвет на 9 февруари, с цел да дадат пояснения за дейностите си.

" Настоявам да получим от тях отговори за аргументите за издаденото от кмета Трайков позволение за унищожаване на дървета, за контрола, който той и неговите чиновници са упражнили, както и стореното от представители на компанията-собственик на терена. Това безочливо тъпчене на закона и то в парка, който е знак на София, няма да остане без последствия и без санкции “, изясни Георгиев.

Георгиев е поканил и кметицата Йорданка Фандъкова да даде информация за всички дейности, които е подхванала незабавно след сигнала за сеч.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР