Десетки балони полетяха пред централния вход на Народното събрание като

...
Десетки балони полетяха пред централния вход на Народното събрание като
Коментари Харесай

Десетки балони полетяха пред парламента като израз на съпричастност и подкрепа на хората с редки болести в България

Десетки балони полетяха пред централния вход на Народното събрание като израз на съпричастност и поддръжка на хората с редки заболявания в България. Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, заместник-председателят на Народното събрание доктор Нигяр Джафер, ръководителят на Комисията по опазването на здравето доктор Даниела Дариткова и депутати от разнообразни парламентарни групи се включиха в самодейността, с която се отбелязва Денят на редките заболявания.



Кадър: Народно заседание

По-рано в Народното събрание беше открит тематичен щанд с осведомителни материали, предоставени от Националния алианс на хора с редки заболявания.



Кадър: Народно заседание

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева означи пред присъстващите, че би трябвало да се поддържат хората с редки заболявания, тъй като те са част от обществото и не трябва да се усещат изолирани. Затова и ние, народните представители, приехме самодейността през днешния ден тук дружно да покажем своята съпричастност към проблемите на хората с редки болести, уточни тя. Като законодатели ние, народните представители, би трябвало да знаем проблемите на хората и да ги решаваме навреме, добави ръководителят на Народното събрание.

Рядкото заболяване е огромно предизвикателство първо за пациента и за неговите близки, и второ за медицинските експерти, акцентира ръководителят на Комисията по опазването на здравето доктор Даниела Дариткова. Тя уточни, че, в случай че до момента са известни към 7000 типа разнообразни редки болести, единствено за 5-6 % от тях има лекуване.

Списъкът с редки болести, чието лекуване се подкрепя от НЗОК, се усилва всяка година, средствата, които се дават за лекуване на редки заболявания, порастват в доста по-голям % в сравнение с дори средствата за всеобщите хронични незаразни болести и това е доказателство за уговорката на страната към пациентите с тези болести, означи доктор Даниела Дариткова. Тя благодари на всички, които са съдействали Денят на редките заболявания да бъде маркиран в Народното събрание, и напомни, че той е под мотото „ Покажи своята необичайност! Покажи своята съпричастност!”.

Инициативата за разкриване на информативен щанд е на Националния алианс на хора с редки заболявания. В нея участваха заместник-министърът на опазването на здравето доктор Бойко Пенков, ръководителят на експертен център по наследствени, неврологични и метаболитни болести и шеф на Клиниката по нервни заболявания в УМБАЛ „ Александровска “ проф. Ивайло Търнев, народни представители и медицински експерти.

По самодейност на Европейския съюз на пациентските организации за битка с редките заболявания от 2008 година в последния ден от месец февруари се отбелязва Денят на редките заболявания. Той се празнува в редица страни от Европейския съюз, в Съединени американски щати, в Китай, в Япония, в Канада, в Австралия, в Бразилия и други В един и същи час във всички страни ще бъдат пуснати балони в поддръжка на пациентите с редки заболявания.

...
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР