Десетки българи поднесоха венци и цветя на паметния витошки камък

...
Десетки българи поднесоха венци и цветя на паметния витошки камък
Коментари Харесай

България отбелязва 100 години от смъртта на Иван Вазов

Десетки българи сервираха венци и цветя на паметния витошки камък пред гроба на Иван Вазов в София. Поколонението обичайно бе проведено от Националния книжовен музей.

В къщата музей " Иван Вазов " в София е подредена краткотрайна изложбапо случай годишнината. Сред експонатитеса посмъртната маскана Вазов, стратегия на погребението на поета, което е било проведено от Министерство на националното просвещение, лист на Вазовите творби, сложени в гробницата при полагане на тленните му остатъци, фотографии, писма, рисунки и други

" Вазов е България и всичко българско, което ние сме съхранили от епохи. Когато чета Вазов, аз се връщам 100-150 години обратно и се усещам негов съвременник. Моята българска кръв се връща още преди Освобождението, както и в следосвобожденска България. Той е създател и на Възраждането, и на модерната българска литература. Няма различен български публицист, който приживе да е разгласен публично за Народен стихотворец ", означи пред присъстващите Атанас Капралов, който е шеф на литературния музей.

Иван Минчов Вазов е именуван " Патриарх на българската литература ". Творчеството на Вазов отразява две исторически столетия – Възраждането и следосвобожденска България.



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР