Десетият й носител стана писателят Тодор Каракашев от Пазарджик. Той

...
Десетият й носител стана писателят Тодор Каракашев от Пазарджик. Той
Коментари Харесай

Тодор Каракашев: Магичното в творчеството на Петя Караколева e предизвестие за нов свят

Десетият й притежател стана писателят Тодор Каракашев от Пазарджик. Той е създател на няколко книги за деца и няколко литературоведски. Смятан е за огромен ценител на детската психика, която претворява в изкуство с висок естетически заряд. Доказа го и с издадената от него наскоро книга “Четири прозореца към душата на детето”, отдадена на Петя Караколева. Председател е на Дружеството на писателите в Пазарджик и виновен редактор на издавания от него и Общината книжовен вестник “Метафора”.

- Книгата ви за П. Караколева не можеше да е по-добра, тъй като е ексцентрична като самата нея. Дано помогне повече за нейното уместно разпространение...

- Макар че книгата подчертава върху прозата й за деца, тя разкрива и някои общи качества и характерности на нейното слово, имащо силата да съчетава хубостта на изрече и житейското знание, да построява мирогледната система у детето четец. Да го насочва от сетивното към рационалното и посредством фантазията да изминава най-краткия път сред измислицата и действителността. Да го учи на креативно търсене на истината и решение на проблемите, а не с подготвени и наложени напряко отговори. За да възпита у тях отдаденост на стремежите им, даже и в рискови обстановки, да разсъни същностните им полезности и качества като смелост, мъжество, взаимопомощ, които би трябвало да се развият още от най-ранна възраст.

- Значи си е напълно закономерно и красивите измислици в детския хартиен свят, преминавайки през провокациите, да стигат до равновесието на случванията?

- Напълно. Дори лъжата, както е в “Жълтият космодрум”, може да е благородна и оправдана, да е мотиватор в тази посока, да се стига до единството, оказващо се там, където минимум сме го очаквали. Такава е и главната концепция в този разказ на Петя - а точно, че действителното може да наподобява като фикция, и противоположното. А тя е огромен занаятчия в това посредством двойствеността в смислите, без да са антагонистични, да поддържа приключенския роман с високоградусово напрежение. Дори постанова извода, че когато има идея, и дребното може да се трансформира в огромно по значение. Затова при нея героите внушават почит не с ограниченията си, а с вътрешната си мощ, с устремеността им към положителното и правдивото.

 Петя Караколева
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР