Десетият традиционен и юбилеен празник на кестена се провежда днес

...
Десетият традиционен и юбилеен празник на кестена се провежда днес
Коментари Харесай

Празникът на кестена: палитра на традиции и любов към природата

Десетият обичаен и юбилеен празник на кестена се организира през днешния ден в симитлийското село Брежани. Местните показват кулинарна галерия с всевъзможни ястия, гарнирани с кестен, както и плодовете на златната есен, предава кореспондентът на БГНЕС за района.

Кулинарната галерия демонстрира, че във всяко едно ядене може да участва и кестенът – в сладко и солено, в баници и саралии.

“Брежанският кестен става все по-популярен, по този начин, когато човек опита от ястията се изкушава и той да опитва. Създават се нови предписания, издали сме ги в книга ”, сподели пред БГНЕС уредникът на кулинарната галерия Даниела Иванова.

“Идеята на празника е да спасим и кестеновите гори, с които Брежани се славеше, само че през последните години умират, засадили сме 10 000 нови фиданки, подхванати от кестен. Празникът стартира на смешка, разви се и към този момент стана традиция, тук се събира брежанската диаспора, пръснала се в цялата страна, че и в чужбина ”, сподели Румяна Панова, ръководител на Сдружение “Хора и обичаи ”, уредник на празника.

Празникът е придружен от богата музикална стратегия, на него участват посетители от цялата страна и Северна Македония, сподели и заместник-председателят на сдружението Снежана Стоименова. Тя бе безапелационна, че празникът е една палитра на традициите и на любовта на хората към природата.

Младежът Марчело, който е българо-италианец, печеше кестени, по този начин както го правел до гибелта си татко му Мауро, заселил се преди над 10 години в Брежани.

За страдание празникът в Брежани бе засенчен от скръбна новина, в 12 часа камбаните на 100-годишната църква забиха траурно, тъй като бившето към този момент миньорско населено място се прости с 39-годишния Илиян, който умря в петък в „ Пирогов ”. Мъжът бе признат там с 90 % изгаряния след детонация на газ при строителни работи. Инцидентът стана в ранчо край Благоевград на 10 октомври, и за който БГНЕС осведоми.

В Брежани имаше и женитба, по този начин през днешния ден ориста събра на едно място женитба, гибел и събор. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР