Десетата нощ на литературата е една от най-чаканите майски вечери

Десетата нощ на литературата е една от най-чаканите майски вечери ...

Варна посреща Десетата нощ на литературата на 12 май

Десетата нощ на литературата е една от най-чаканите майски вечери на тази дълго чакана пролет.  

През тази година Нощта ще бъде организирана на две открити читателски пространства, за да предостави оптимален комфорт, с грижа за здравето на всички участници и посетители. Само тази година текстовете ще бъдат четени еднократно. Входът е свободен. Всеки, който обича книгите, може да се включи във всеки един момент между 18 и 22.30 ч., дори и да пропуснете началото, съобщиха за Varna24.bg организаторите на събитието.  

Началото е на Лятната сцена на Държавен куклен театър Варна, където литературните произведения ще бъдат в превод и оригинал. Там организаторите Ви очакват между 18 и 20 часа. След което заведението "Кубо" на Рибарския плаж ще приеме литературната щафета. Там на откритата сцена между 20.30 и 22.30, в съпровод на музика на живо с любими изпълнители, ще бъдат четени още откъси от произведения на съвременни европейски писатели. 

Във Варна традиционно част от книгите се представят освен в превод на български, и в оригинал. И тази година са подбрани текстове на български писатели, издадени в превод на друг европейски език. 

Програмата:

18:00 – 20:00

Държавен куклен театър Варна

Лятна сцена 

Литература в превод и оригинал 

Италия – "Детският влак“ на Виола Ардоне. На български четат актьорите от Държавен куклен театър Варна Мария Томова и Теодор Христов. На италиански чете Луиза Педрони Пенс (Италия) от името на Почетното консулство на Италия във Варна.

Испания – "Република от светлина“ на Андрес Барба. На български чете Диляна Петрова от Студио "Театър“ и ЧДГ "Мамината къща“. На испански чете Ана Исабел Диас (Испания), преподавател по испански в LFI Международен френски лицей – Варна.

България на испански – Българските поети в "Мостът“ - двуезична антология за колумбийска и българска поезия със съставител и преводач Александра Евтимова. Ще бъдат представени поетите Валентин Дишев, Александър Христов, Виолета Кунева в превод и оригинал. На български четат Тино – музикант, Никола Йорданов – танцьор на "The Center" и актьор на Студио "Театър“ и Теодора Стоянова от литературното събитие "Спирка за разкази“ на сдружение "Кашалот“. На испански четат Мийер Адриан Вентеро Санчес и Адриана Фернанда Санчес Дуссан (Колумбия).

България на живо – На живо четат българските поетеси Доника Кирова и Биляна Тодорова. Представят ги Регионална библиотека "Пенчо Славейков“ – Варна и Росица Тодорова, преподавател в Средно училище за хуманитарни науки и изкуства "Константин Преславски“ – Варна

Португалия – "Кварталът“ на Гонсало Тавареш. На български чете Росица Тодорова, преподавател по философия в Средно училище за хуманитарни науки и изкуства "Константин Преславски“ – Варна. На португалски чете Карлош Мануел Годиню Салвадор (Португалия), собственик на EDNO cafe - Португалското кафе във Варна. Книгата ще представи Румяна Станева от Представителството във Варна на Португалския културен и езиков център "Камойш“.

20:30 – 22:30

КУБО – Рибарски плаж - Крайбрежна алея - литература и музика

Музика на живо с Polina

Великобритания – "Суинг тайм“ на Зейди Смит. Чете певицата Polina.

Полша – "Звездни дневници“ на Станислав Лем. Чете журналистът от Радио Варна Мартин Николов. Книгата представя Юлия Петкова от издателство "Колибри“

Франция – "Театър-1“ на Ерик-Еманюел Шмит. Четат актьорите от Драматичен театър "Стоян Бъчваров“ – Станислав Кондов и Константин Соколов. Книгата представя Ива Дикова – аташе по сътрудничество в областта на френския език към Представителството на Френския институт във Варна

Северна Македония – "Преображения“ на Владимир Мартиновски. Чете музикантът Тино

Подборът на заглавията, с изключение на българските, е на културните институти и посолствата на европейските държави в България. Изборът е от наскоро преведени и издадени текстове от техни национални автори.

Нощта на литературата в България е инициатива на посолствата и културните институти на държавите-членки на Европейския съюз от мрежата EUNIC и Фондация "Детски книги“, които заедно с издателствата и преводачите подбират представените чрез откъси литературни произведения.

Организатори на Нощ 2021 за Варна са фондация "Аморфа" и дирекция "Култура и духовно развитие“ към Община Варна в партньорство с читателските пространства.

 

Източник: varna24.bg