Десет спешни решения трябва да вземе новото правителство в първите

...
Десет спешни решения трябва да вземе новото правителство в първите
Коментари Харесай

Явор Божанков: Настояваме за таван на цените и нови пенсии



Десет незабавни решения би трябвало да вземе новото държавно управление в първите 100 дни на ръководството си. За това са безапелационни от “БСП за България ”, които в този лист поставят преди всичко въвеждането на таван на цените на вода, парно, газ.
“Така, както въведохме таван на цените на тока за индустриалните клиенти, би трябвало да спрем повишаването и на сметките на българските фамилии, изясни Явор Божанков - лидер на листата на “БСП за България “ за Велико Търново. Втората мярка, съгласно социалистите, би трябвало да е учебните заведения, лечебните заведения, общините да се върнат на контролирания пазар на електрическа енергия. Разликата ще поеме страната, облагайки  свръхпечалбите на енергийните сдружения.
“Сериозни старания костваше на Българска социалистическа партия да убеди останалите политически сили в 47-ото Народно събрание да бъде въведена компенсция на цената на еленергията за бизнеса над 250 лв. за мегават час.  При последвалата цена на свободния пазар от 1400 лв. българската стопанска система щеше да банкрутира и доста хора щяха да изгубят работата си ”, изясни Божанков. Затова от “БСП за България ” са безапелационни, че би трябвало да продължи поддръжката на бизнеса за тока.
Въпреки всички тези ограничения зимата ще е тежка и сметките ще са непостижими за мнозина, по тази причина би трябвало най-сетне да бъде признато определението за “енергийно и водно небогати ” и за тях да бъде  отпусната обществена поддръжка.
“Оцеляването ни в идващите месеци ще зависи и от приходите на българските фамилии. През 7-те месеца в ръководството на страната направихме в тази посока доста повече, в сравнение с ГЕРБ за 12 години. При това - без да усилваме налозите или да поемаме нови задължения. Увеличихме минималната пенсия от 370 на 467 лева, междинният размер на пенсиите доближи 669 лева Социалната от 170 стана 247 лева По-високи към този момент са майчинските, детските надбавки, помощите за възпитаници. Помогнахме и на младите фамилии с данъчни облекчения и безвъзмездни детски градини и ясли в цялата страна ”, напомни Божанков.
Новите ограничения, предлагани от “БСП за България ”, включват: минималната работна заплата да бъде увеличена до половината от междинната, да бъде въведен необлагаем най-малко на размера на прага на бедността, медикаментите за деца до 14 г. да са безвъзмездни, да се обезпечат безвъзмездни учебници до 12 клас, да се преизчислят пенсиите и да се усили вдовишката надбавка.
  “Не може един български пенсионер да получава 2 пъти и половина по-ниска пенсия от своя сътрудник, с който са работили едно и също нещо и имат еднакъв стаж. Единствената разлика е, че вторият се е пенсионирал няколко години по-късно и несъвършената система за пресмятане на пенсиите ощетява по-възрастния му сътрудник ”, изясни Явор Божанков.
„ В миналите 4 седмици застанахме пред гласоподавателите от Великотърновска област с високо вдигната глава и със самочувствието на хора, които са изпълнили поетите обещания. С нашите съграждани коментирахме свършеното, а не ги заливахме с “ще ” и нереални обещания. Знаем какво е действително да се случи, знаем по какъв начин да го създадем и поемаме единствено изпълними задължения. Сред тях и този да управляваме страната умно и да сплотяваме, вместо да разделяме ”, безапелационен е Явор Божанков.
За обществено и умно ръководство, за държавно управление без ГЕРБ и Движение за права и свободи, гласувайте с номер 28 за “БСП за България ”.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР