Десет са подадените заявления за участие в ограничената процедура за

...
Десет са подадените заявления за участие в ограничената процедура за
Коментари Харесай

10 са подадените заявления за участие в процедурата за производство и доставка на тръби за интерконектора Гърция-България


Десет са подадените заявки за присъединяване в лимитираната процедура за „ Производство и доставка на тръби за потребностите на междусистемната газова връзка Гърция-България “. Това стана ясно по време на общественото съвещание на възложителя „ АйСиДжиБи “ АД в наличието на министъра на енергетиката Теменужка Петков.

Получихме заявки за присъединяване от 6 страни – две от Индия, две от Русия, едно от Гърция, едно от България, три от Турция и едно от Германия, заяви изпълнителният шеф на Ай Си Джи Би Теодора Георгиева.

Това са фирмите Jindaw SAW Ltd., JSC “Zagorsk Pipe Plant”, Welspun Corp.Limited, Salzgitter Mannesmann International GmbH, Нюксел Челик Бору Сейнаи А.Ш., Umran Celik Boru Sanayli A.S., Erciyas Celik Boru Sanayi A.S., Топливо- 2 ЕООД, Korinth Pipeworks S.A. Pipe Industry S.A., Public Joint Company “Chelyabinsk Pipe Plant”.

Процедурата ще е на два стадия - фаза за прелиминарен асортимент, последвана от оценка и класиране на офертите. Поръчката е на стойност 60 млн. евро.

„ Изборът на процедурата, без значение че е по-дълга и сложна е по- комфортна за присъединяване и по-ефективна, тъй като ще се направи преквалификация на изпълнителите “, изясни още Теодора Георгиева.

„ Индикативната дата за изпращане на поканите от страна Ай Си Джи Би е 20 април. Тоест, до тогава би трябвало да бъде осъществена преквалификация и избор на 5 от офертите, отговарящи на критериите. Считаме, че до юни ще има избор на реализатор. Смятаме че това ще е удачно от гледна точка на изборът на реализатор “.

„ Проектът IBG е част от Южния газов кулоар и е в основата на плана за създаване на газов хъб „ Балкан “. Това прави компанията Ай Си Джи Би един от главните участници на газовия пазар “, разяснява изпълнителният шеф на Йй Си Джи Би Теодора Георгиева.

В коментар за изборът на инженер съветник тя изясни, че има една отхвърлена тъжба а за другите следва обжалване пред Върховен административен съд. Очакването е до края на март да има резултат и по тях, с цел да се продължи процедурата. Според утвърдената тактика следва избор на реализатор за тръбите, и за IPC. До април се чака стартирана на IPC процедурата, както и на две по-малко - за строителен контрол и археология.
Диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на природен газ е приоритет за България. Интерконекторът е част от тях по тази причина с днешната стъпка се приближаваме към реализирането на този план и виждаме по какъв начин нещо записано на книга се трансформира в действителност. Самият факт че има 10 предложения от разнообразни елементи на света значи, че планът дава отговор на всички критерии за бистрота, сподели от своя страна министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

„ Надявам се с сътрудниците ни от „ Посейдон “ да поставим първа копка “, добави министърът, като напомни, че финансирането от Европейски Съюз е обезпечено. Надеждата е този план да завърши в границите на заложените периоди. „ Той е част от Южен газов кулоар и ще способства за конкурентни цени и развиване на стопанската система “, сподели още Петкова.

Стойността на плана на този стадий е 240 млн. евро, от които 220 млн. са финансовите разноски. Поръчката за IPC се чака да е на стойност 140 млн. евро. На база на цената на офертите сумата може да бъде усъвършенствана.

В отговор на въпрос дали се водят договаряния с банките за финансиране, изпълнителният шеф на БЕХ Петьо Иванов изясни, че ще би трябвало предварителна нотификация пред Европейската комисия, защото се касае за държавна помощ.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР