Десет инспектори от ДАИ-Благоевград са с повдигнати обвинения след вчерашната

...
Десет инспектори от ДАИ-Благоевград са с повдигнати обвинения след вчерашната
Коментари Харесай

Задържаните инспектори от ДАИ вече са с обвинения

Десет инспектори от ДАИ-Благоевград са с повдигнати обвинявания след вчерашната интервенция.

„ Те са осъществявали функционалности по надзор на активността на транспортни дружества”, сподели Даниела Начева, зам.-ръководител и представител на спецпрокуратурата.

В момента се предявяват постановленията за привличане на 10 от инспекторите, които са арестувани за период от 72 часа.

Инспекторите са прибирали подкупи сред 300 и 600 евро.

„ Престъпната скица е била реализирана по следния метод. Инспекторите са работили в екипи от по двама души. Те са работили в тази настройка в период от един месец. В рамките на този месец след неговото приключване те са били прегрупирани на ротационен принцип. Съответно транспортните компании са получавали вести от съответния контрольор, че ще им бъде осъществена инспекция. В тези вести са били посочвани нужните документи, които те следва да показват за реализиране на тази инспекция. Документите са били представяни на място в работните пространства на тези инспектори. Съответно методът, по който е осъществявана инспекцията и установяването на съществени нарушавания, които по закон е следвало да се глобяват с санкции от порядъка на хиляди левове, са били замествани с дребни нарушавания “, съобщи Начева, представена от " Фокус ".

По думите ѝ инспекторите са търсили опция да издадат акт за определяне на нарушаване, което се глоби с минималната санкция от 200 лева „ Обикновено това били изтекли периоди на годишни механически прегледи на транспортни средства, които следвало да реализират транспортна активност. Имало е и случаи, при които с цел да се стигне до подобен най-малък размер на санкцията и да се откри нарушаване, което да се не глоби тежко, самите инспектори са правили фалшификация на товарителници на съответни транспортни средства, тъй че да се окаже, че към датата на осъществяване на съответния превоз, съответното транспортно средство е били с изминал годишен механически обзор “, добави тя. Според нея по този метод от една страна са отчитали дейна активност по надзор на тези транспортни компании, а от друга – сериозните нарушавания, които тези компании са допускали, са били прикривани.

„ Съответната отплата за това са били съответните подкупи, получавани от инспекторите. Тези подкупи са били сложени в пликове, размерът е бил към 300 евро на транспортна компания и са били поднасяни в работните пространства на тези инспектори под документите, които е следвало да показват. Екипите са били образувани на инцидентен принцип във всеки избран ден под график. В края на работния ден сумите, събирани като рушвет са били разпределяни сред инспекторите, взели участие в съответния ден в дадена инспекция на дадена транспортна компания “, сподели още прокурорът.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР