Десет инспектори от ДАИ-Благоевград са обвинени за участие в организирана

...
Десет инспектори от ДАИ-Благоевград са обвинени за участие в организирана
Коментари Харесай

Десет инспектори обвинени за подкупи

Десет инспектори от ДАИ-Благоевград са упрекнати за присъединяване в проведена незаконна група, която е вземала подкупи от транспортни компании, с цел да не постановат санкции. Това оповестиха на конференция спецпрокурор №1 Иван Гешев, заместничката му и говорителка на спецпрокуратурата Даниела Начева и шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов.

Инспекторите са работели в екипи по двама за период от 1 месец, след което се прегрупирали. Те изпращали вести на транспортните компании за идни инспекции и претендирали документи. При инспекциите установили нарушавания, за които трябвало да наложат санкции в размер на 3000 до 5000 лева за всяко. Вместо това те глобили за допустимо най-леките нарушавания, като да вземем за пример изтекли периоди на годишен механически обзор. Налагали минималната глоба от 200 лв.. Така компаниите били принудени и притискани дружно с документите за инспекцията да носят и плик с пари, като всяка е давала по към 300 евро.
Имало случаи, в които самите инспектори са преправяли документи, тъй че на компанията да бъде наложена най-леката глоба. Сумите били разпределяни сред инспекторите. Повечето от компаниите били с шефове чужденци, които упълномощавали счетоводители. Те от своя страна плащали подкупите, обясниха проверяващите.

Прокурор Начева описа и за случай, в който шеф на компания отказал да даде рушвет, само че все пак счетоводителят е решил, че е по-добре да заплати, вместо компанията да банкрутира. Средно дневно инспекторите прибирали по 1200 евро. Разследването е почнало през ноември м.г., само че има данни, че групата е работила от началото на 2017 година Над 100 чиновници от Министерство на вътрешните работи са взели участие през вчерашния ден в акцията по задържането на инспекторите, разгласи Ивайло Спиридонов и добави, че по следствието са употребявани всички вероятни СРС-та. Един от упрекнатите инспектори от ДАИ е брачен партньор на прокурорка от профилираната прокуратура. “Колежката е в отпуск. Няма приключване на информация, което значи, че си вършим вярно работата ”, разяснява Гешев.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР