Десет фирми заявиха участие в процедурата за избор на производител

...
Десет фирми заявиха участие в процедурата за избор на производител
Коментари Харесай

Десет кандидат-доставчици на тръбите за гръцката газова връзка

Десет компании обявиха присъединяване в процедурата за избор на производител и снабдител на тръбите за градежа на междусистемната газова връзка Гърция–България, стана ясно при отварянето на документите им в петък.

Най-голям е ползата от страна на турските производители – трима претенденти. по двама са представителите на Индия и Русия, по един кандидат се явява от България, Гърция и Германия, разгласи пред публицисти Теодора Георгиева, изпълнителен шеф от българска страна на плановата компания за реализация на тръбата " Ай Си Джи Би ", в която 1/2 е на " Българския енергиен холдинг " (БЕХ), а останалият дял – на гръцко-италианската компания " Посейдон ".

От турска страна претендентите са " Ноксел Челик Бору Санайи А.Ш ", " Умран Челик Бору Санайи А.Ш " и " Ерсиваш Челик Бору Санайи А.Ш ", които явно са свързани. Индийските компании са " Джиндау САУ Лтд " и " Велспун Корп Лимитед ", а съветските – тръбните фабрики в Загорск и Челябинск. Българският кандидат и " Топливо-2 ", немският – " Залцгител Манесман Интернешънъл ", а гръцкият – " Коринт Пайпуъркс С.А. "

Сега те ще преминат предварителна оценка дали дават отговор на заложените в публичната поръчка критерии и от тях ще бъдат определени петима производители на тръби, изясни Георгиева. Тя уточни, че има справедлива методология, по която да бъдат избрани единствено петима позволени до подаване на предложения по метод, който да не води състезанието към Комисията за защита на конкуренцията, където е заседнала поръчката за инженер-консултант на газовата тръба.

Процедурата в предварителна подготовка е по-дълга и по-тежка за възложителя, само че икономисва на бизнеса разноски за присъединяване в цялата процедура и подготовка на оферта.

Кои от компаниите ще бъдат поканени за създадат ценово оферти в границите на оповестената стойност до 60 млн. евро без Данък добавена стойност ще стане ясно след 20 април. Очакванията на Георгиева се през юни да бъде определен снабдител на тръбите.

Плановете на държавното управление бяха в края на юни – при завършването на първото българско европредседателство, да бъде направена първата копка на газопровода от Стара Загора през Хасково до Комотини, чийто годишен потенциал ще е 3 милиарда куб. м. Макар че процедурите по провеждането на петте нужни търга, с цел да започва градежа, се забавят, от Министерството на енергетиката не престават да считат, че първата копка ще се случи в набелязания график.

" Ай Си Джи Би " чака също по този начин до края на март да има изговаряне на Върховния административен съд по жалбите на винарна и компания за парцели против решение на Комисията за защита на конкуренцията за отвод да прегледа претенциите им против поръчката за инженер-консултант.

През април се готви за стартиране и главната и най-скъпа поръчка по газовата връзка – за избор на архитект и строител на тръбата, който би трябвало и да я вкара в употреба. Нейната стойност се прави оценка на към 140-150 млн. евро, сподели Георгиева. Също идния месец ще се разгласят и дребните поръчки за избор на строителен контрол и на компания, която да дава отговор за възможните археологични находки по трасето на газопровода.

Българският началник на " Ай Си Джи Би " напомни, че индикативната цена на плана е 240 млн.

евро, от които 220 млн. са финансовите разноски. Част от средствата за финансирането са от европейските фондове, а българското държавно управление е предоставило държавна гаранция от 110 млн. евро, колкото е присъединяване на БЕХ.

" В момента е в ход пренотификацията (предварителното утвърждение – б. а.) на държавната гаранция от страна на Европейската комисия ", изясни изпълнителният шеф на БЕХ Петьо Иванов, който също участва на отварянето на офертите. Той добави, че към този момент са водени предварителни диалози с банкови институции за финансирането и " има индикативни предложения, чиито финансови условия са положителни ".

Радвам се, че в процедурата аплайват толкоз доста компании – това е знак, че е обезпечена оптималната гласност и бистрота, разяснява на собствен ред министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Тя още веднъж подчертава върху значимостта на интерконектора за разнообразяването на газовите доставки освен в България, само че и в района.

По тази тръба би трябвало да идва от 2020 година контрактуваният от " Булгаргаз " 1 милиарда куб. м азерски природен газ от каспийското находище " Шах Дениз ІІ ". Разчита се по нея да идват количества от терминали за полутечен газ от Гърция, както и от други страни. Газовата връзка е основна и за желанието на държавното управление на Бойко Борисов за създаване на газоразпределителен център край Варна, който единствено преди ден беше подсилен от зам.-председателя на Еврокомисията и комисар за Европейския Енергиен съюз Марош Шефчович. Според него България има опция да се трансформира от транзитьор на съветски газ в районен търговец на природен газ от разнообразни източници.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР