Десет фирми подадоха заявления за участие в ограничената процедура за

...
Десет фирми подадоха заявления за участие в ограничената процедура за
Коментари Харесай

Десет фирми искат да правят тръбите за интерконектора Гърция-България

Десет компании подадоха заявки за присъединяване в лимитираната процедура за възлагане на социална поръчка за произвеждане и доставка на тръби за създаване на междусистемната връзка Гърция–България. Заявленията бяха отворени обществено през днешния ден в наличието на министъра на енергетиката Теменужка Петкова, изпълнителните шефове на БЕХ ЕАД Петьо Иванов и на „ АйСиДжиБи “ АД Теодора Георгиева. В процедурата аплайват следните компании:

Jindaw SAW Ltd.

JSC "Zagorsk Pipe Plant "

Welspun Corp. Limited

Salzgitter Mannesmann International GmbH

Ноксел Челик Бору Санайи А.Ш

Umran Celik Boru Sanayii A.S

Erciyas Celik Boru Sanayi A.S (Erciyas Steel Pipe Co)

Топливо -2 ЕООД

Korinth Pipeworks S.A Pipe Industry S.A

Public Joint Stock Company "Chelyabinsk Pipe Plant "

Радвам се, че в процедурата аплайват толкоз доста компании – това е знак, че е обезпечена оптималната гласност и бистрота, сподели министърът на енергетиката Теменужка Петкова. По думите й, през днешния ден се прави още една решителна стъпка към реализацията на този значим държавен приоритет.

Това е първата от няколко основни процедури, които ще обезпечат фактическия старт на строителството на интерконектора Гърция–България. В нея участниците ще бъдат селектирани на два стадия: първо те удостоверяват сходството с критериите за асортимент, а по-късно се подават и правят оценка същинските предложения.

Този тип процедура е определена от „ АйСиДжиБи “ АД, тъй като икономисва запас за подготовка на офертите и понижава доста административната тежест. При нея предложения за втория стадий се изпращат единствено до претендентите, минали предварителния асортимент. Очаква се това да се случи към 20 април, а съответният реализатор да бъде определен до края на м. юни.

В началото на м. април ще бъде стартирана и главната поръчка, обвързвана с построяването на интерконектора – тази за възлагане на строителството. Предстои да бъдат оповестени и процедури за възлагане на археологически изследвания и за избор на строителен контрол.

Проектът за създаване на междусистемната връзка Гърция–България е основен за осъществяване на задачите, свързани с диверсификация на енергийните доставки. Връзката ще обезпечи достъп до Южния газов кулоар, посредством който страната ни и районът на Югоизточна Европа ще получават природен газ от Каспийския район, съществуващи и бъдещи терминали за полутечен природен газ и други. Междусистемната газова връзка е стратегическа и за реализирането на концепцията за създаване на газоразпределителен център в България. Интерконекторът Гърция-България е избран за един от плановете от общ интерес за Европейския съюз.

Планира се построяването на връзката да стартира в средата на годината, в границите на първото българско председателство на Съвета на Европейски Съюз.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР