Десет държави извън ЕС са оценени като хибридни режими, разположени

...
Десет държави извън ЕС са оценени като хибридни режими, разположени
Коментари Харесай

Freedom House: Демократичните институции в Западните Балкани продължиха да се влошават през 2022 г.

Десет страни отвън Европейски Съюз са оценени като хибридни режими, ситуирани в сивата зона сред демокрацията и автокрацията. Това излиза наяве от отчета на „ Freedom House “ (FH) " Нации в преход 2023 ". През 2022 година демократичните институции в Западните Балкани продължиха да отслабват. Скромните усъвършенствания в Албания, Косово и Северна Македония бяха уравновесени от спадове в Черна гора и Босна и Херцеговина, а резултатът на Сърбия остана неизменен, написа в документа.

В същото време продължителните процеси на присъединение към Европейски Съюз в Западните Балкани ускориха разочарованието от съюза и отслабиха силата му да подтиква промените. Предизвикателствата, свързани с присъединението, единствено се усилиха с включването на Босна и Херцеговина, Молдова и Украйна като публични претенденти за участие в Европейски Съюз.

" Както и при другите хибридни режими в страните в преход, хората, живеещи в страните от Западните Балкани, които не са членове на Европейски Съюз, поддържат мощна поддръжка за присъединението към блока. През 2022 година Босна и Херцеговина получи статут на претендент за участие в Европейски Съюз, а Косово публично подаде молбата си за разглеждане. И въпреки всичко, макар тези значими индикатори за прогрес, жителите на Западните Балкани се усещат изоставени от локалните елити, които се опълчват на демократичните промени, които биха отслабили хватката им върху властта, и от интернационалните елити, които нямат решителност да проследят процеса на присъединение ", написа FH.

В отчета се добавя, че за разлика от Украйна, където упованията на обществеността за присъединение до 2030 година са огромни, годините и даже десетилетията на очакване в Западните Балкани са довели до отчаяние на жителите по отношение на опцията за участие в кратковременен проект.

" Дори дълготрайните им очаквания са относително скромни: за доста хора в региона привлекателността на присъединението към Европейски Съюз е обвързвана повече с самостоятелния разцвет и правото да пътуват, работят и учат в чужбина - с други думи, да изоставен, в сравнение с с вероятността за либерален прогрес вкъщи. По данни на Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) ",около една пета от популацията, родено в района на Западните Балкани, живее в чужбина, най-много в няколко страни - членки на Организацията за икономическо сътрудничество и раз ", се показва в отчета на FH.

Като се има поради рецесията на доверието, която съставлява това изселване, може би не е изненадващо, че демократичните институции в Западните Балкани продължиха да отслабват през 2022 година Скромните усъвършенствания в Албания, Косово и Северна Македония бяха уравновесени от спадове в Черна гора и Босна и Херцеговина, а резултатът на Сърбия остана неизменен.

Северна Македония и Черна гора претърпяха остра политическа неустойчивост през годината, само че оценките им за народна власт се трансформираха в противоположни направления.

Политическата поляризация в Черна гора, основно по въпроси, свързани с националната еднаквост, докара до рухването на две държавни управления. Освен това депутатите прокараха законодателство, което подкопаваше главните права на жителите, а Конституционният съд нямаше кворум, с цел да прегледа противоречивите ограничения. Добавя се, че неотдавнашното проваляне, на президентските избори през април 2023 година на Мило Джуканович, който ръководи политическата класа на страната повече от три десетилетия, е породило очаквания за промяна на поколенията.

В Северна Македония сходна мощна политическа поляризация и парламентарни блокади попречиха приемането на закони на национално ниво, само че непрекъснатото възстановяване на прозрачността, гражданското присъединяване и междуобщинското съдействие от страна на локалните управляващи имаше видимо позитивно влияние върху демокрацията и даването на публични услуги.

Въпреки че резултатите на Албания в " Нациите в преход " я слагат покрай Северна Македония и Черна гора във връзка с демократичното развиване, социологическите изследвания демонстрират, че албанците са по-оптимистично настроени по отношение на капацитета на участието в Европейски Съюз да обезпечи освен стопански разцвет, само че и възстановяване на демократичните стандарти.

Демократичните институции на Албания са подложени на тествания от клиентелистката партийна политика, забавения развой на правосъдна инспекция и ширещата се корупция. Специалните антикорупционни съдилища в страната реализираха дребен прогрес в оправянето с подкупите през 2022 година, което докара до непретенциозно усъвършенстване на резултата по индикатора " Корупция ", само че опциите за по-нататъшни промени преди локалните избори, планувани за май 2023 година, бяха дребни.

Freedom House установи, че прекомерно обтегнатите връзки сред Сърбия и Косово не престават да подкопават демократичния прогрес и в двете страни, въпреки и в разнообразни аспекти.

" Забележителните старания на гражданското общество в Косово да реализира позитивни промени в политиките във връзка с насилието, учредено на пола, и етническото разделяне бяха засенчени през годината от усилване на насилието в северната част на страната, където сръбското държавно управление продължава да оказва въздействие и да подкопава цялостната власт на Косово над своята територия ", се споделя в отчета.

Freedom House напомня, че в Сърбия опозицията се завърна на политическото поле след протеста на изборите през 2020 година, само че президентските и парламентарните избори през 2022 година още веднъж бяха белязани от нередности, което докара до победа на ръководещата Сръбска прогресивна партия и президента Александър Вучич.

" Автокрациите в района непрекъснато изоставят или смазват другите характерности - степен на автономност на локалните управляващи, дребен корпус от самостоятелни публицисти или цивилен деятели, същинска, въпреки и лимитирана опозиционна партия, или лимитирано пространство за изложение на противоречие в границите на ръководещия хайлайф, които преди този момент са смекчавали ексцесиите на безспорната власт. Резултатът, несъмнено, беше поредност от пагубни политически решения, които лишиха живота на жителите и заплашиха оцеляването на някои от тези страни ", се споделя в заключението на отчета. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР