Десантните кораби на военноморския флот (ВМФ) на Русия изплашиха Запада

...
Десантните кораби на военноморския флот (ВМФ) на Русия изплашиха Запада
Коментари Харесай

Forbes: Западът изпадна в паника заради старите кораби на Путин

Десантните кораби на военноморския флот (ВМФ) на Русия изплашиха Запада и принудиха Вашингтон да промени проектите по основаването на леки скоростни лодки. Москва показва по какъв начин може да стреснеш съперника благодарение на не доста нови, само че страшни съдове. Гамбитът на Путин, съгласно публикация на Forbes, която представяме без редакторска интервенция, демонстрира какъв брой са значими точно десантните модели.

През януари Русия изпрати в Черно море остаряла флотилия от шест дребни десантни кораби и  изплашената Европа се разтревожи. Едва видяла тези, в осъвременени разновидности на в миналото вездесъщия  американски танкодесантен транспортен съд LST от времената на Втората международна война, Швеция трансферира своите въоръжени сили, а Финландия се забезпокои по отношение на демилитаризираните Аландски острови. Страните зад рамките на Балтийско море отделиха най-съвременните военни запаси за съпровождането на тази флотилия към Европа през Средиземно море към Украйна . Но без значение от шума единственото, което реализира съветската флотилия е да потвърди практическата изгода от десантните кораби, а Корпусът на морската пехота на Съединени американски щати получи мотив да възобнови своите отдавнашни старания по връщането в състава на американския флот на LST от " остарялата школа ". 
Военните спорове, които изискват внимание през 2022 година
Съветът по интернационалните връзки (Council on Foreign Relations, CFR) — частна американска организация в областта на международнит...
Прочети повече
Макар да не е изключено съветският президент Владимир Путин да види и дълготрайните последствия от своя дребен морски гамбит и да съжали, първичната реакция на Запада евентуално му е харесала. Засега това беше майсторски клас по потреблението на скромни и даже жалки военно-морски подразделения - по какъв начин да извлечем оптималната полза от остарели и не доста мощни кораби, които западните Военноморски сили от дълго време биха изхвърлили.. 

Руската експедиция от пет десантни кораба от план 775  (по класификацията на НАТО Ropucha, на полски " жаба " ) и един нова, само че към този момент стар транспортен съд от класа " Иван Грен " (проект 11711) е доста дребна. Водоизместването на корабите е от 4000 до 5000 тона (за съпоставяне един американски десантен транспортен съд от клас " Сан Антонио " (LPD-17) има водоизместване 25 000 т. Освен това съветските десантни съдове са доста остарели. В състава на съветската оперативна група влязоха първите кораби от плана 775, които са на работа към този момент четвърто десетилетие.

Непропорционалният отговор на Запада е безмълвното самопризнание за това, че даже неголеми и незначителни във военно отношение десантни кораби при креативно потребление ще основат маса проблеми в крайбрежните зони на развития свят. А деликатният контрол на Запада над съветския флот разрешава да се допусна, че на съветските кораби могат да бъдат открити даже екзотични " извършители на спокойствието " - нуклеарно оръжие, модерни морски мини или ракети. 

Но излизането на съветския десант демонстрира на какво са способни нападателните военноморски сили (ВМС) с бойни единици от втори ешалон. А това от своя страна ще се отрази на публичното мнение, до момента в който Вашингтон преглежда запитването от Корпуса на морската пехота на приемника на LST под названието LAW – лек десантен транспортен съд.

Връщането към класическата структура на LST е изцяло оневинен. Скромните LST в миналото са били значима част от Военноморски сили на Съединени американски щати. Само по време на Втората международна война са били издигнати 1000 кораба и с разпространяването им по целия флот тези елементарни и комфортни кораби са се употребявали за всички типове основни и спомагателни задачи на МВФ - като мобилни лечебни заведения, плаващи избавителни бази, хранилища, платформи за огнева поддръжка и други. Базовата структура за тези години не се е трансформирала доста. Както плана 775 от епохата на 70-те години, американските LST от времената на Втората международна война са тежали към 4000 т, а дължината им е била към 105 м. Ако планът LAW бъде позволен габаритите ще бъдат аналогични. 
Advance: Как капитализмът подчини науката и медицината
През последните месеци по отношение на пандемията, мнозина се осланят на науката, приказват за нуждата да ѝ се има вяра и акцентират не...
Прочети повече
Част от теоретиците считат концепцията за неуспех. Могъщите корабни строители, заинтригувани в основаването на огромни и скъпи десантни кораби виждат в LAW действителна заплаха. Високотехнологичните сили на ВМФ се надсмиват - за тях LAW е единствено " огромна цел. " Много морски пехотинци даже гадаят по какъв начин биха оживели на брега с сходна поддръжка. Дори Конгресът е надъхан скептично. 

Мнозина във Вашингтон считат, че LAW е опит на Корпуса на морската пехота да запази актуалността си. Съществува даже някакво зложелателство. 

Но за морската пехота LAW е път към легитимността на актуалните бойни дейности и опция за експедиционните войски да оказват помощ на флота, употребявайки " мобилни, малко забележими, устойчиви и релативно лесни в обслужването и поддръжката военно-морски експедиционни сили ", с цел да затворят достъпа към морето на съперника, да обезпечат надзор или да поддържат флота. 

Това е рисковано предложение, само че в случай че LAW бъдат издигнати в задоволително количество Корпусът на морската пехота ще може да взе участие в съвсем всички типове действия, нужни за поддържането на актуалните сили.

Нито една идея за водене на война не е идеална, само че да се пренебрегва LAW, от страна на Вашингтон е извънредно недалновидно. В най-лошия случай LAW ще извършва потребни битови задания, те абсолютно ще облекчат прехвърлянето сред сцените на военните дейности, а в най-хубавия случай ще изведат морските пехотинци на напред във времето, където те ще попаднат на първите страници на вестниците, тревожейки противниците и дразнейки опозицията, тъкмо, като Владимир Путин направи със своите " жаби. "  

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР