Депутатите заседават за последно, преди 46-ото Народно събрание да бъде

...
Депутатите заседават за последно, преди 46-ото Народно събрание да бъде
Коментари Харесай

Депутатите се карат за последно

Депутатите заседават за последно, преди 46-ото Народно заседание да бъде необуздано с декрет на президента Румен Радев. Първа точка в дневния ред е гласуването на второ четене на измененията в Закона за отбрана на лица, застрашени по отношение на наказателно произвеждане. С измененията в него Бюрото за отбрана на очевидци ще бъде трансферирано от прокуратурата към Министерството на правораздаването.

Още при разискването на заглавието на законопроекта депутатите се скараха. Първи взе думата Хамид Хамид от Движение за права и свободи. " Каква е същинската цел на този законопроект? Това заглавие мисля, че не е най-подходящо. Може би би трябвало да гласи: " Закон за осветление на някои предпазени очевидци ". Защо? Това си проличава от претекстовете, изявленията и всички приказки, които се изговориха. Какво се цели? Чета известие от вест от 4 август: " Неизвестен откри пукотевица по предпазен очевидец по делото " Килърите ". Нападението е в Горна Оряховица. " Това се цели. Кой има изгода? Всички знаем, че в избрани незаконни групи има обвинени олигарси, които се укриват от правораздаването, а по делата им има предпазени очевидци. Целта е тези очевидци да бъдат осветени, с цел да бъдат отстреляни. Нали всички сме чували, че тези олигарси, укриващи се, си имат юристи по някои каузи. Затова е тази закон. За една дребна част тук, и то най-кресливата част, това е бизнес. Нищо персонално. И още през днешния ден следобяд ще си броят хонорарите. Приятно преброяване! За другата част от присъстващите този законопроект е един пиар. За останалите, които го поддържат, това е една мръсна поръчка против Бюрото за отбрана на очевидците. Защото това Бюро не е на основния прокурор, прокуратурата и съда. Това Бюро е на правосъдната система ", разпали се Хамид Хамид. А Анна Александрова и Александър Ненков от ГЕРБ оповестиха, че правосъдна промяна не може да бъде направена за два месеца и без болшинство.

" Молбата ми е към главната част от залата - да не репликираме. Няма смисъл. Хубаво е да видиш какъв брой ниско може да падне някой, даже под амбразурата, в отбрана на КОЙ, отговори Николай Хаджигенов от " Изправи се БГ! Ние идваме! ".

" Да не си затваряме очите пред някои проблеми в правораздаването. Част от тези проблеми са свързани със статута и ролята на основния прокурор, ролята на профилираното правораздаване и метода, по който се взимат решенията във Висшия правосъден съвет. Ако не си оправим правораздаването, не можем да разчитаме на висок стопански напредък и задгранични вложения ", каза Атанас Славов от " Демократична България ".

" Голата истина е видна за българския народ и в 45-ото, и в 46-ото Народни заседание. Стига с тези метафори и процедури. Голата истина е, че огромна част от тези депутати се пробват да запазят това необичайно бюро, този чудноват основен прокурор. Срам ме е да остана с вас в тази зала. Вие сте позор, ДПС и ГЕРБ. И аз ще изляза отсам ", уточни Филип Станев от " ИТН ".

" Съдейки от писъците, издавани от избрана парламентарна група, очевидно Делян Пеевски ще стане предпазен очевидец ", добави Хаджигенов.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР