Депутатите започнаха разглеждането по Проекта на решение за прекратяване на

...
Депутатите започнаха разглеждането по Проекта на решение за прекратяване на
Коментари Харесай

Спор в парламента: Възраждане иска прекратяване на споразумение със САЩ за военно сътрудничество

Депутатите започнаха разглеждането по Проекта на решение за преустановяване на Споразумение сред държавното управление на България и държавното управление на Съединени американски щати за съдействие в региона на защитата, импортиран от " Възраждане ".

Депутатът от " Възраждане " Николай Дренчев уточни, че на 28 април 2006 година е подписано Споразумение сред държавното управление на Република България и държавното управление на Съединени американски щати, с което се дават безплатно четири военни бази на американските военни под претекст взаимно прилагане. " Базите са: Учебен полигон в Ново село, складовите уреди в Айтос, Военновъздушна база Безмер, Военновъздушна база Граф Игнатиевo. Споразумението е сключенo в ущърб на българските ползи, за базите не се заплаща наем от държавното управление на Съединени американски щати, военнослужещите и личният състав употребяват редица данъчни и други облекчения ", сподели той и добави, че според съглашението във военни бази за взаимно прилагане може да има до 2 500 американски военнослужещи, като техният брой може да се усили до 5 000 за период до 90 дни. Дренчев посочи, че е планувано самолети и транспортни средства на Съединени американски щати да не бъдат подлагани на оглед, както и да не заплащат такси за прекосяване през въздушното ни пространство, пристанищни такси, светлинни такси и такси за престой и паркиране.

Тома Биков от ГЕРБ репликира и уточни, че от полемиката излиза наяве, че въпросът не е за тези бази, а той се слага на много по-широко равнище оттатък съответните бази и оттатък тяхната полза или вредност за българската войска или българската страна. " По скоро доколкото чувствам се дискутира въобще позицията на България в границите на интернационалния ред, доколкото тя би трябвало да бъде член на избран боен съюз, в тази ситуация НАТО, и до каква степен тя би трябвало да бъде самостоятелна, доколкото за тази самостоятелност може да се приказва в сегашното ", посочи той. По думите му има две страни, които може да се каже, че са самостоятелни и дефинират световния ред - Съединени американски щати и Китай. " Има към 10 районни фактора, които имат относителна самостоятелност, само че никога цялостна - може да споменем Русия, Турция, страни от този вид ", добави Биков и уточни, че въпросът не е в базите и би трябвало да се мисли в границите на подтекста, в които се намираме, а не да си построяваме показа, които са погрешни.

Борислав Гуцанов от Българска социалистическа партия направи процедура и уточни, че сътрудниците му разясняват неща надалеч от техните разбирания. Той предложи да поканят министъра на защитата и той да показа неговото виждане по тези въпроси.

Йордан Иванов от ПП-ДБ акцентира, че е обезпокоен от лекотата, с която такива значими тематики за националната сигурност може да влизат в дневния ред. Той прикани сътрудниците си от " Възраждане " да прочетат преамбюла и да видят, че е него написа, че съглашението работи при цялостно ценене на суверенитета на България. " Едновременно в това съглашение е написано, че в тези бази се правят вложения за сметка на Съединени американски щати. Едновременно с това бих споделил, че задачата на това съглашение е да способства за мира и сигурността в региона от съвместен интерес. ", безапелационен е той. Иванов добави, че групата на ПП-ДБ без никакви съмнения ще отхвърли предлагането на " Възраждане ".
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР