Депутатите започнаха разглеждането по Проекта на решение за прекратяване на

...
Депутатите започнаха разглеждането по Проекта на решение за прекратяване на
Коментари Харесай

Депутатите спорят дали да прекратим Споразумението със САЩ за сътрудничество в областта на отбраната

Депутатите започнаха разглеждането по Проекта на решение за преустановяване на Споразумение сред държавното управление на България и държавното управление на Съединени американски щати за съдействие в региона на защитата, импортиран от " Възраждане ", съобщи кореспондент на БГНЕС.


Депутатът от " Възраждане " Николай Дренчев уточни, че на 28 април 2006 година е подписано Споразумение сред държавното управление на Република България и държавното управление на Съединени американски щати, с което се дават безплатно четири военни бази на американските военни под претекст взаимно прилагане. " Базите са: Учебен полигон в Ново село, складовите уреди в Айтос, Военновъздушна база Безмер, Военновъздушна база Граф Игнатиевo. Споразумението е сключенo в ущърб на българските ползи, за базите не се заплаща наем от държавното управление на Съединени американски щати, военнослужещите и личният състав употребяват редица данъчни и други облекчения ", сподели той и добави, че според съглашението във военни бази за взаимно прилагане може да има до 2 500 американски военнослужещи, като техният брой може да се усили до 5 000 за период до 90 дни. Дренчев посочи, че е планувано самолети и транспортни средства на Съединени американски щати да не бъдат подлагани на оглед, както и да не заплащат такси за прекосяване през въздушното ни пространство, пристанищни такси, светлинни такси и такси за престой и паркиране.

Тома Биков от ГЕРБ репликира и уточни, че от полемиката излиза наяве, че въпросът не е за тези бази, а той се слага на много по-широко равнище оттатък съответните бази и оттатък тяхната полза или вредност за българската войска или българската страна. " По скоро доколкото чувствам се дискутира въобще позицията на България в границите на интернационалния ред, доколкото тя би трябвало да бъде член на избран боен съюз, в тази ситуация НАТО, и до каква степен тя би трябвало да бъде самостоятелна, доколкото за тази самостоятелност може да се приказва в сегашното ", посочи той. По думите му има две страни, които може да се каже, че са самостоятелни и дефинират световния ред - Съединени американски щати и Китай. " Има към 10 районни фактора, които имат относителна самостоятелност, само че никога цялостна - може да споменем Русия, Турция, страни от този вид ", добави Биков и уточни, че въпросът не е в базите и би трябвало да се мисли в границите на подтекста, в които се намираме, а не да си построяваме показа, които са погрешни.

Борислав Гуцанов от Българска социалистическа партия направи процедура и уточни, че сътрудниците му разясняват неща надалеч от техните разбирания. Той предложи да поканят министъра на защитата и той да показа неговото виждане по тези въпроси.

Йордан Иванов от ПП-ДБ акцентира, че е обезпокоен от лекотата, с която такива значими тематики за националната сигурност може да влизат в дневния ред. Той прикани сътрудниците си от " Възраждане " да прочетат преамбюла и да видят, че е него написа, че съглашението работи при цялостно ценене на суверенитета на България. " Едновременно в това съглашение е написано, че в тези бази се правят вложения за сметка на Съединени американски щати. Едновременно с това бих споделил, че задачата на това съглашение е да способства за мира и сигурността в региона от съвместен интерес. ", безапелационен е той. Иванов добави, че групата на ПП-ДБ без никакви съмнения ще отхвърли предлагането на " Възраждане ". /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР