Депутатите възложиха на Министерски съвет да ускори лицензирането на неруско

...
Депутатите възложиха на Министерски съвет да ускори лицензирането на неруско
Коментари Харесай

Депутатите възложиха срок за лицензирането на неруско ядрено гориво за АЕЦ „Козлодуй“

Депутатите разпоредиха на Министерски съвет да форсира лицензирането на неруско нуклеарно гориво за АЕЦ „ Козлодуй “. Заложени са периоди за доставка на новото гориво до април 2024 година.

Предложението получи поддръжката на всички политически сили без Българска социалистическа партия и " Възраждане ", съгласно които това решение е интервенция в работата на Агенцията за нуклеарно контролиране и крие опасности.

Народното събрание утвърди предлагането на ГЕРБ-СДС за ускорение на процеса по лицензиране и доставката на ново нуклеарно гориво за АЕЦ „ Козлодуй “, което не е обвързвано с съветски компании и източници. Делян Добрев посочи, че задачата да се подсигурява работата на АЕЦ „ Козлодуй “.

От Продължаваме промяната поддържаха предлагането, само че прецизираха, че процесът по доставка на нуклеарно гориво се компрометира. Борислав Гуцанов от Българска социалистическа партия пък посочи, че няма правилник, който да лимитира доставката на съветско нуклеарно гориво, а решението на Народното събрание е интервенция в работата на Агенцията за нуклеарно контролиране.

От „ Възраждане “ не поддържаха решението и показаха опасения, че от ГЕРБ предпоставят изборът на един съответен снабдител на нуклеарно гориво и основават опасности за прекъсване на енергийни мощности.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР