Депутатите в македонския парламент започват днес, 15 октомври, дебатите по

...
Депутатите в македонския парламент започват днес, 15 октомври, дебатите по
Коментари Харесай

В Македония започват дебатите по конституционните промени за новото име

Депутатите в македонския парламент стартират през днешния ден, 15 октомври, дебатите по импортираните от държавното управление конституционни промени. Промените са част от Договора от Преспа за разрешаване на разногласието за името на Македония.
За приемането на конституционните промени са нужни две трети болшинство в македонския парламент или 81 народни представители в 120-местния парламент. Управляващото болшинство на премиера Зоран Заев разполага със 71 депутати. За да бъдат признати измененията, за тях ще би трябвало да гласоподават и народни представители от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ. Нейният водач Християн Мицкоски твърди, че нито един народен представител от парламентарната група на партията няма да гласоподава в поддръжка на измененията.
Лидерът на Социалдемократическия съюз /СДСМ/ и министър председател на Република Македония Зоран Заев на няколко пъти сподели, че в случай че не се стигне до приемане на измененията в страната, ще бъдат проведени доста бързо предварителни парламентарни избори.
Ден преди дебатите в Народното събрание в Скопие, висшият представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини предизвести, че " Договорът от Преспа е неповторима опция за помиряване и затваряне на 20-годишния спор сред Скопие и Атина ". " Тази опция може и в никакъв случай повече да не се повтори. Имах привилегията да участвам на подписването на Договора през месец юни край Преспа в наличието на министър председателите Алексис Ципрас и Зоран Заев. И двете страни демонстрираха кураж, водачество, отговорност и работеха неуморно за превъзмогване на разликите и старите проблеми, за реализиране на този исторически контракт, който беше подсилен от цяла Европа ", сподели още Могерини.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР