Депутатите в долната камара на парламента на Аржентина прокараха законопроект,

...
Депутатите в долната камара на парламента на Аржентина прокараха законопроект,
Коментари Харесай

Аржентина на крачка от историческо легализиране на абортите

Депутатите в долната камара на Народното събрание на Аржентина прокараха законопроект, който легализира аборта при множеството случаи, с което дадоха отговор на дългогодишни претенции на деятели в отбрана правата на дамите, осведомят АП и " Гардиън ".

Проектозаконът, който би трябвало да бъде утвърден от Сената след спор, предстоящ преди края на годината, разрешава да се прави аборт до 14-та седмица от бременността.

Подкрепен от президента Алберто Фернандес, законопроектът бе прокаран със 131 против 117 гласа , а шестима депутати се въздържаха. Дебатът се организира в четвъртък и продължи до ранните часове на днешния ден.

Демонстранти в поддръжка декримализиране на абортите, които прекараха цяла нощ пред постройката на Конгреса в Буенос Айрес, избухнаха в наслада и преградки, до момента в който ръководителят на долната камара четеше резултатите от гласуването.

На няколкостотин метра, близо до Народното събрание, стотици съперници показаха недоволството си от резултата , като някои приливаха сълзи.

В Аржентина повече от 7000 девойки на възраст сред 10 и 14 година са родили в интервала 2016-2018 година , като постоянно са забременявали след обезчестяване.

Абортът строго се санкционира в Латинска Америка, където Католическата черква резервира мощното си въздействие. Много дами попадат в пандиза поради това, че са потърсили здравна помощ след импровизиран аборт.

Абортът е изцяло неразрешен в Салвадор, Доминаканската република, Никарагуа и Хондурас. В Бразилия и Чили има изключения при случаи на обезчестяване или заплаха за живота на родилката.

В Латинска Америка абортът е легален единствено в Куба и Уругвай , където Църквата има по-малко въздействие. Абортът е разрешен единствено в някои региони на Мексико, както и в Гвиана и във Френска Гвиана.

Промяната в закона в Аржентина, родната страна на папа Франциск, ще изпрати мощен сигнал в района , където настояванията за узаконяването на аборта порастват.

Близо 40 000 дами са признати в болница в Аржентина поради затруднения при опит за незаконен аборт единствено през 2016 година От тях 6400 са девойки на възраст сред 10 и 19 година Най-малко 65 дами са умряли в интервала 2016-2018 година, като половината са на възраст сред 20 и 30 година, а девет - деца.

Най-малко 73 дами, както и лекари и медицински сестри , са вкарани в пандиза поради противозаконен аборт в Аржентина през 2012 година

Католическата черква интензивно лобира против законодателството и през 2018 година проектозаконът не получи задоволително поддръжка.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР