Депутатите удължиха действието на миналогодишния държавен бюджет до края на

...
Депутатите удължиха действието на миналогодишния държавен бюджет до края на
Коментари Харесай

Бюджет 2021 ще важи до края на март

Депутатите удължиха действието на миналогодишния държавен бюджет до края на март. Законопроектът беше признат на първо четене с поддръжката на Има Такъв Народ, Демократична България, Политическа партия, Българска социалистическа партия, от ГЕРБ и Движение за права и свободи натиснаха бутоните “въздържал се”, а от “Възраждане” гласоподаваха срещу. Промени и оферти сред двете четения обаче се чакат от съвсем всички партии.

Дискусия в зала провокира точката, обвързвана с коефициента за образуване на възнагражденията на персоналните асистенти на хора с увреждания.

Ще предложим сред първо и второ четене параграф 3 да отпадне, съобщи шефът на бюджетната комисия Любомир Каримански. Така на процедура ще се даде опция коефициентът за образуване на възнагражденията на персоналните асистенти на хора с увреждания да стане 1.4.

Законът ще влезе в действие с коефициент 1.4 от 1.1.2022 година, майките на деца с увреждания да бъдат спокойни, увери Каримански.

ГЕРБ също ще предложи този параграф да отпадне, обърна внимание някогашната обществена министърка Деница Сачева.

Кирил Ананиев обърна внимание и на метода на приемане на годишния бюджет и удължаването на действието на предходния, който той дефинира като невиждан.

През 1993-та и 1997-ма година бюджетът също е бил признат след началото на годината, отвърна го шефът на бюджетната комисия Каримански. “Казвам го като фактология. През 1997 година бюджетът е признат чак лятото”, сподели още той, акцентирайки, че Ананиев също е бил част от финансовото министерство през този интервал.

Неудобно ми е да направя ретроспекция на двете години, които вие дадохте като образец. Вие добре знаете тогава пред каква обстановка беше изправена страната. Сега някой може да каже, че обстановката също е особена. Тя е особена, само че по друга причина. Два Народното събрание не съумяха да излъчат държавно управление, това е повода. Тя не може да се съпоставя с факторите тогава, които повлияха бюджетът да се гласоподава по-късно, отговори някогашният финансов министър от ГЕРБ.

За да може този законопроект да има по-приемлив тип, Движение за права и свободи ще направи своите оферти сред двете четения, уточни Хасан Адемов.

Сложна е обстановката с общините, те са обезпокоени по какъв начин ще посрещнат по-високите цени на ток и газ, отваря се недостиг в бюджетите им - тук се включва финансирането на учебни заведения, лечебни заведения и така нататък, уточни Теменужка Петкова от ГЕРБ. Изненадана съм за какво се наложи това забавяне на държавния бюджет, в случай че огромна част от министрите бяха и в служебните държавни управления, имаха време да изготвят своите разбори. Те влезнаха със поръчката за бързи разбори, в този момент се оказа, че не са направени или са пък са половинчати, сподели още тя. За банкрути на общински лечебни заведения предизвести и проф. Костадин Ангелов от ГЕРБ

Припомняме, че планът на Бюджет 2022 се чака да бъде импортиран в Народното събрание до края на този месец и признат - до края на февруари. Заради късото време, с което разполага финансовото министерство, в плана ще бъдат отразени главните политики, заложени в съдружното съглашение, а в средата на годината, бюджетът ще бъде обновен.

С признатия в този момент законопроект се удължават разпореждания от държавния бюджет, бюджета на здравната каса и този на държавното публично обезпечаване. Така на процедура размерът на минималната работна заплата, на оптималния застрахователен приход, на компенсациите за безработица и други се резервират до март.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР