Депутатите решиха да бъде задължително предучилищното образование и за 4-годишните

...
Депутатите решиха да бъде задължително предучилищното образование и за 4-годишните
Коментари Харесай

Депутатите решиха: Задължителна предучилищна за 4-годишните

Депутатите взеха решение да бъде наложително предучилищното обучение и за 4-годишните деца. Тази мярка е заложена в поправките на Закона за предучилищното и учебното обучение, които Народното събрание утвърди на първо четене.
В претекстовете на законопроекта, импортиран от Министерския съвет, е записано, че посещавалите по-дълго детска градина деца имат по-високи резултати в учебно заведение. Към обхванатите в предучилищно обучение са 91.5% от 5-годишните и една 78% от 4-годишните деца. Разликата от 13.5% са деца, чийто майчин език не е български и у радителите им липсва отношение към обарзованието, написа още в претекстовете.
Предложението за наложителния обсег на 4-годишните е финансово обезпечено, подкрепено е и с 3-годишната стратегия, която е показана за публично държавния бюджет за тази година. Заделени са и средства за създаване на 70 нови детски градини с над 5 000 места.
Предвижда се 3-годишен интервал, в който общините при подготвеност да включат 4-годишните в наложителното предучилищно обучение. Ежегодно ще се отпускат 12 млн за материална прехрана и 32-33 млн. за компенсиране на таксите.
С поправките в закона се прави и законова наредба на образованието в електронна среда. То може да бъде не повече от 20% от образователния проект, като може да се употребява при всевъзможни изключителни условия - грипни ваканции, климатични или други фактори, които не разрешават пирсъствено образование.
По време на разискванията зам.-министърът на образованието Таня Михайлова сподели, че по-ранното обгръщане на децата в предучилищна възраст е от огромно значение за тяхното развиване, тъй като това е времето, в което се оформят главните познавателни и част от социално-емоционалните умения.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР