Депутатите приеха Законопроект за ратифициране на международен договор (LOA) BU-D-QAH

...
Депутатите приеха Законопроект за ратифициране на международен договор (LOA) BU-D-QAH
Коментари Харесай

НС ратифицира договора за системи за опазване на въоръжението за самолетите F-16

Депутатите одобриха Законопроект за одобрение на интернационален контракт (LOA) BU-D-QAH " За създаване на системи за сигурност на пространствата за предпазване на класифицирано съоръжение и въоръжение с подредба " US Secret " за самолети F-16 Block 70 " по програмата FMS на Съединени американски щати. Съгласно изискванията на подписаните и влезнали в действие интернационалните контракти BU-D-SAB и BU-D-SAD за придобиване на самолети F-16 Block 70 и свързаната с тях поддръжка българската страна следва да съблюдава посочените в договорите ограничения за надзор, сигурност и отчетност на предоставените от Съединени американски щати отбранителни произведения, като разноските за създаване на нужната за задачата инфраструктура са напълно за сметка на България.

Договорът BU-D-QAH се подписва по изискванията на Програмата за задгранични военни продажби на Съединени американски щати - FMS, а общата му стойност възлиза на 7 238 842 щатски $. Договорът планува:
Доставка на брави, заключващи механизми за порти и консумативи, нужни за създаване на охранителни системи в сходство с условията за сигурност на Правителството на САЩ; Проектиране и създаване на система за сигурност на склада за предпазване на класифицирано съоръжение (ССКО); Услуги за ръководство на склада за предпазване на класифицирано съоръжение (ССКО) за период три години и три години поддръжка на охранителните и структурните системи, свързани с действието на склада; Консултантски услуги по планиране и създаване на системи за сигурност за други уреди за аероплан F-16 Block 70 в авиобаза Граф Игнатиево, където ще се съхранява класифицирано съоръжение на самолета, и потребление на класифицирана информация.
Проектодоговорът е направен според законодателството на Съединени американски щати при спазването на общоприети условия, както и към този момент влезлите в действие контракти за придобиване на аероплан F-16 Block 70 с нужното за него съоръжение и въоръжение.

Американската страна слага характерни условия във връзка с построяването на оборудванията за инсталиране, консолидиране и предпазване на чувствителни системи и подсистеми на F-16, осъществяването на всички функционалности, свързани с американските критерии за надзор на сигурността и следваща ревизия за узаконяване на обектите от представители на Съединени американски щати. Влизането в действие на този контракт има директно отражение върху периодите за осъществяване на избрани инфраструктурни действия в България и всяко закъснение ще докара до неспособност за приемане на самолетите на българска територия.

Нямаме контракт, уточни Николай Дренчев от " Възраждане ". Това било писмо за оферта, по думите му. Идеята е да дадем 7 милиона за планиране за някакви услуги, счита той. Хванати сме в плен, уверен е депутатът и прикани партията му да не поддържа. Ние сме в обстановката да живеем във високопланинско село и си купуваме " Ферари ", съобщи Дренчев за американските изтребители. На нас ни би трябвало една елементарна евтина машина, уточни той и настоя да продадем F-16.

Този контракт е позорен, счита и Румен Гечев от Българска социалистическа партия. Той попита от къде на къде американската страна желае от нас още 7 милиона. Тук наглостта минава всякаква граница, безапелационен е аленият народен представител. Не е отговорен, който яде баницата, а който му я дава, уточни Гечев. Приятен ден, няма пари, установи депутатът. Според него вместо самолети, щъркели щели да летят до границата ни.

Законопроектът бе признат 135, 52 срещу, 1 въздържал се.

По предложение на Христо Гаджев ратификацията бе гласувана и утвърдена и на второ четене.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР