Депутатите приеха спорния текст, заложен от Обединени патриоти в измененията

...
Депутатите приеха спорния текст, заложен от Обединени патриоти в измененията
Коментари Харесай

Депутатите приеха спорния текст, според който КЕВР ще се произнася за продажбата на над 20% от активите на енергийните дружества


Депутатите одобриха противоречивия текст, заложен от Обединени патриоти в промените в Закона за енергетиката, който планува даване на пълномощия на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) при продажбата на дялове от енергийните сдружения.

Преди ден този текст скара депутатите. Той планува КЕВР да може да се произнася по покупко-продажби с над 20% от собствеността на енергийните сдружение. Патриотите мотивираха внасянето на тази корекция със отбрана на ползите на потребителите, водени от договорката за продажба на активите на ЧЕЗ в България. В рамките на разискване в комисията по енергетика бе препоръчано КЕВР единствено да бъде осведомена за идни покупко-продажби с такива активи.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова изясни в границите на разискването в енергийната комисия, че регулаторът не може да се ангажира с оценка на източника на финансиране на покупко-продажби или пък да прави разбор за опасност за националната сигурност. Министърът изясни кои са органите в страната, които дават отговор за националната сигурност. От КЕВР също не считат, че този текст е в техните пълномощия.

Депутатът от Движение за права и свободи Рмадан Аталай съобщи както по време на разискването, по този начин от парламентарната естрада, че това е интервенция в частни търговски връзки и, че приемането на този текст е политическо решение. „ Оттук нататък мъчно може да се разграничи дясното от лявото в този парламент. Това е интервенция в частни търг връзки. Оттук нататък без разрешението на страната не може да построите нищо “, сподели Аталай от трибуната в Народното събрание.

В утринния блок на BTV ръководителят на комисията по енергетика към Народното събрание Делян Добрев също призна, че този текст не е акуратен, само че най-вероятно ГЕРБ ще го поддържа.

„ За да няма спекулации в обществото, най-вероятно ще вземем решение да подкрепим текста в Закона за енергетиката, въпреки и да е несъвършен”, сподели Добрев. В същото време той изрази подозрение в ретроактивното деяние на този текст от закона и в частност за това дали може да има отражение върху договорката за активите на ЧЕЗ в България.

„ Спорно е какъв брой този текст може да работи ретроактивно. Договорът за ЧЕЗ е подписан при започване на годината. Тъй като сътрудниците от Обединените патриоти са доста чувствителни на тази тематика, дадох предложение за отсрочване на дебата, с цел да разясняваме този казус”, добави Добрев.

Той изясни за следващ път, че сред пълномощията на КЕВР и КФН има разлика. „ Има огромна разлика сред това да контролираш покупко-продажби в банковия бранш и пенсионните фондове и надлежно други пълномощия да контролираш частни сделки”, сподели Добрев.

Депутатът изясни, че за такива покупко-продажби в закона към този момент има планувани текстове. В частност става въпрос за фигурата на назначението на необикновен шеф от страна на страната в случаите, когато обещано сдружение не извършва лицензионните си отговорности.

По коментар за новите пълномощия на КЕВР, които разрешават на регулатора да следи за спекулации и операции на енергийния пазар, Добрев посочи, че тези текстове за част от директивата на Европейски Съюз за REMIT. Добрев посочи, че не става въпрос за подслушване, както се разяснява от някои медии, а за придобиване на специфичен програмен продукт, който алармира при операции на пазара.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР