Депутатите приеха промените за ранно пенсиониране на съкратените миньори от

...
Депутатите приеха промените за ранно пенсиониране на съкратените миньори от
Коментари Харесай

Приеха промените за пенсионирането на съкратените миньори от Бобов дол

Депутатите одобриха измененията за ранно пенсиониране на съкратените миньори от Бобов дол и дефинитивни промени в Кодекса за обществено обезпечаване. Народните представители гласоподаваха със 162 гласа "за ", без "против " и 6 "въздържали се ".
Промените в Закона дават опция за ранно пенсиониране на миньори от закрити подземни рудници и такива, чието закриване следва, като засягат към 80 съкратени миньори от Бобов дол.
За да се пенсионират от тях се изисква да имат общ брой от застрахователен стаж и възраст 90, от които 10 години първа категория, и навършена възраст 45 години и 4 месеца към 31 декември 2017г.
От същата дата възрастта ще се усилва от първия ден на всяка последваща година с по 2 месеца до постигане на 50-годишна възраст за мъжете и дамите.
Припомняме, че до този миг миньорите не можеха да се пенсионират поради смяна в Кодекса, призната през Закона за бюджета за 2018 година. За пенсия трябваше да чакат най-малко 10 години.
Промените ще влязат в действие със задна дата, от 1 януари 2018 година, а ще бъдат нужни към 16 хиляди лв. месечно, с цел да им бъдат изплатени пенсиите.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР