Депутатите приеха на второ четене закона за МВР за извънредния

...
Депутатите приеха на второ четене закона за МВР за извънредния
Коментари Харесай

НС прие окончателно промените в Закона за МВР за извънредния труд на полицаите

Депутатите одобриха на второ четене закона за Министерство на вътрешните работи за изключителния труд на служителите на реда.

Предвид характерната активност на министерството чиновници на ненормиран работен ден регулярно поставят труд над откритото работно време в работни дни. Съгласно настоящата все още нормативна уредба положеният труд в работни дни над откритото работно време не съставлява ексклузивен труд, заради което не се компенсира с заплащане.

Със законопроекта се планува да се дефинира различен метод, при който в секи труд, положен отвън откритото постоянно работно време до 70 часа на тримесечен интервал и 280 часа годишно, да се регистрира като ексклузивен труд и да се компенсира с заплащане. Предвиденото изменение регламентира това, че за държавните чиновници, отвън тези с понижено работно време и работещите на смени, да се откри подневно отчитане на работното време. По този метод за държавните чиновници по ЗМВР ще отпадне компенсирането с спомагателен заплатен годишен отпуск до 12 дни за положеният труд над откритото работно време в работни дни.
 Пари вместо спомагателен отпуск за изключителния труд на служителите на реда
Пари вместо спомагателен отпуск за изключителния труд на служителите на реда

Приемането на тези промени ще докара и до повишение на качеството на труда

Освен това компенсирането на положен труд над откритото работно време с спомагателен заплатен годишен отпуск е причина за полагане на различен ексклузивен труд от чиновници, които следва да обезпечат дейностите на министерството.

Приемането на тези промени ще докара и до повишение на качеството и мотивацията на полагания от чиновниците на Министерство на вътрешните работи труд.

Промяната е обвързвана и с актуализиране на оптималните размери на оценките за оповестяване на признателност с парична премия за чиновниците на Министерство на вътрешните работи, защото те са избрани с влизането в действие на анулирания Закон за Министерство на вътрешните работи през 2006 година

През последните години бюджетът на Министерство на вътрешните работи се усили доста в частта му разноски за личен състав и това събитие основава изискванията за приемането на сходни промени. Друг мотив в поддръжка на импортираните оферти е променената среда за сигурност и нуждата от увеличение на потенциала на полицията за осъществяване на главните задания, свързани със отбраната на правата и свободите на жителите, противодействието на престъпността, опазването на публичния ред и пожарната сигурност и отбрана на популацията.

Необходимите финансови средства за използването на новата нормативна уредба, обвързвана с изплащането на спомагателното заплащане за ексклузивен труд, са в размер на към 65 млн. лева , от които за хонорари 37,4 млн. лева и дължими осигурителни вноски 27,6 млн. лева и следва да бъдат в допълнение обезпечени по бюджета на Министерство на вътрешните работи по бюджетната прогноза за идващите години.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР