Депутатите приеха на второ четене изцяло нов Закон за българския

...
Депутатите приеха на второ четене изцяло нов Закон за българския
Коментари Харесай

Парламентът прие закон за жестовия език

Депутатите одобриха на второ четене напълно нов Закон за българския жестов език. Текстовете бяха препоръчани от Министерския съвет предходната година.

Със законопроекта българският жестов език се признава за натурален независим език. Създава се и Съвет за българския жестов език, който ще има консултативни функционалности и ще подкрепя министъра на образованието и науката при осъществяване на дейностите, свързани с развиването на българския жестов език. Той ще се състои от 13 членове.

До края на 2022 година ръководителите на административните структури в системата на изпълнителната власт и кметовете на общините би трябвало да основат условия за административно обслужване на глухите и сляпо-глухите лица.

За учениците със слухови проблеми се вкарва специфичен образователен предмет " български жестов език ", а в детските градини - особено просветително направление. Родителите на такива деца също имат право да бъдат обучавани на жестов език. Средства от държавния бюджет могат да се дават и на частните детски градини и учебни заведения.

Глухите и сляпо-глухите студенти и докторанти пък ще имат право да употребяват преводачески услуги на български жестов език до 60 часа на учебен срок.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР