Депутатите приеха на първо четене законопроекта за промени в Изборния

...
Депутатите приеха на първо четене законопроекта за промени в Изборния
Коментари Харесай

На първо четене: Промените в Изборния кодекс на ИТН бяха одобрени от депутатите


Депутатите одобриха на първо четене законопроекта за промени в Изборния кодекс на „ ИТН “, съобщи кореспондент на БГНЕС.

" За " гласоподаваха 210 депутати, " срещу " нямаше, един се въздържа. Така законопроектът беше признат.

Предлаганите промени в този законопроект в синтезиран тип са: гласоподаване единствено с машини в секциите с над 300 избиратели; видеонаблюдение при броенето на гласовете в изборните секции и районните комисии; промяна на сегашната Централна изборна комисия (ЦИК) и понижаване на състава ѝ на 15 души; пробно електронно отдалечено гласоподаване на президентските избори тази година; опция за гласоподаване по пощата за сънародниците ни зад граница, само че при избрани условия. Предложенията включват още основаване на избирателен регион отвън страната, с цел да могат българите в чужбина да гласоподават с преференция и за самостоятелен кандидат; отпадане на лимита от до 35 секции отвън Европейски Съюз.

Мнозинство не поддържа законопроекта на ГЕРБ за прекосяване от пропорционална към мажоритарна изборна система.

" За " законопроекта на ГЕРБ гласоподаваха 69 народни представители, „ срещу ” бяха регистрирани 65 гласа и " въздържали се " – 71. Така той не се одобри.

5 от шестте импортирани плана за промени в Изборния кодекс бяха отхвърлени.

Депутатите гласоподаваха периода за внасяне на оферти сред първо и второ четене да бъде понижен на 3 дни.

" Този период, който преди малко гласувахме, значи, че никой няма никакво желание да сформира държавно управление и че вървим към допустимо най-бързи избори. Нека да го знаем, в случай че имате героизъм излезте и го признайте ", сподели Любен Дилов-син от ГЕРБ. 

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР