Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за висшето

...
Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за висшето
Коментари Харесай

На първо четене: Разрешават на бизнеса да преподава в университетите

Депутатите одобриха на първо четене промени в Закона за висшето обучение, които разрешават изявени експерти от практиката да организират лекции от общия хорариум в университетите.

Законопроектът дава опция до 10 на 100 от общия хорариум от образователните часове по образователен проект при степен " бакалавър " и до 20% при степен " магистър " да могат да се организират от експерти от практиката. Преценката кой да бъде поканен и какви часове да получа се прави от съответния факултетен съвет, плануват поправките.

Идеята на промените е работодателите да се предизвикват да изготвят и да внасят оферти за възобновяване на образователните проекти и стратегии. Предвижда се още представители на работодателите да получават и правото да вземат участие в непрекъснатите комисии към Националната организация за оценяване и акредитация.

По време на разискванията на поправките в пленарната зала от Движение за права и свободи показаха терзанието си, че не постоянно представителите на практиката и бизнеса биха били положителни преподаватели. Те въпреки всичко оповестиха, че желанието на измененията е положително.

" Трябва да се дадат по-точни критерии по какъв начин ще бъдат избирани хората, които да вземат участие в просветителния развой ", разяснява депутата Ерол Мехмед.

" Обединените патриоти " също показаха поддръжката си за измененията, само че имаха рецензии към това по какъв начин ще се регламентират експертите, които ще бъдат включени в образованието. " Университетите са консервативно структурирани и в тях работят одобрени механизми на работа, а посредством новите промени им се дава опция за осъществяване на по-атрактивна просветителна политика ", разяснява депутатът доцент Милен Михов.

От Българска социалистическа партия избраха да се въздържат при гласуването. Причината - съгласно социалистите университетите и в този момент имат добра връзка с стопанската система и бизнеса.

" Подобни общи оферти няма да подобрят системата на външното обучение, а в противен случай – ще доведат до утежняване на казуса ", разяснява националният представител от левицата Николай Цонков.

ГЕРБ подчертаха, че университетите са съгласни с промените в закона.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР