Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за отбраната

...
Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за отбраната
Коментари Харесай

С промени в ЗОВС създават Командване за киберотбрана

Депутатите одобриха на първо четене промени в Закона за защитата и въоръжените сили (ЗОВС) на Република България. Най-съществените промени са свързани със основаването на две нови структури в състава на Българската войска - Командване за логистична поддръжка и Командване за комуникационно-информационна поддръжка и киберотбрана .

Според промените началникът на защитата ще може да управлява директно командирите на командвания и командирите на трите типа въоръжени сили. На началника на защитата се разпореждат и отговорности по създаване на проектите за деяние на въоръжените сили, активиране на силите и осъществяване на съответен проект .

Законът дефинира ясно и функционалностите на Щаба на защитата като стратегически боен щаб. С тях се разписват правата на началника на защитата при установяване на нужните отбранителни качества, потребление на въоръжените сили, подготовка на войските и силите и създаването на стратегически прогнози, разбори, военни оценки и рекомендации за взимане на решения в региона на защитата.

С промените се дефинират изискванията и реда за прекосяването през и пребиваването на съюзнически въоръжени сили на територията на страната при изключително състояние, като е посочено, че това се прави със самото решение на Народното събрание и Указа на Президента .
 Парламентът реши армията ни да е най-малко 43 000 души
Парламентът реши армията ни да е най-малко 43 000 души

Разходите за защита да са 2% от Брутният вътрешен продукт съгласно Програма 2032

С преходните и заключителни разпореждания на законопроекта се разпореждат пълномощия на началника на защитата за слагане на задания и на органите на военната полиция . Останалите оферти за промени и допълнения са относими до други разпореждания на ЗОВСРБ, свързани с промените всъщност на настоящия сега закон, както и относими към Закона за военното разузнаване, Закона за Българската телеграфна организация и Закона за достъп и откриване на документите и за оповестяване на принадлежност на български жители към Държавна сигурност и разследващите служби на Българската национална войска.
 Каракачанов: НАТО е основата на евроатлантическата сигурност
Каракачанов: НАТО е основата на евроатлантическата сигурност

Той удостовери поетия ангажимент за повишение на разноските за защита на 2%
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР