Депутатите приеха на първо четене и двата антикорупционни закона. Единият ...

PromoMall.bg
Депутатите приеха на първо четене и двата антикорупционни закона. Единият

Парламентът прие двата антикорупционни закона на първо четене

Депутатите одобриха на първо четене и двата антикорупционни закона. Единият е Законопроект за противопоставяне на корупцията с вносител Кирил Петков и група национални представители. Другият - Законопроект за противопоставяне на корупцията измежду лица, заемащи висши обществени длъжности, внесен от Министерския съвет.

Законът на Природен парк беше подсилен с 138 гласа " за ", а законопроектът, импортиран от Министерския съвет бе утвърден със 113 гласа " за ", обясни .

Народните избраници отделиха 4-часов спор за тези планове.

Това е първият законопроект, импортиран от " Продължаваме Промяната " още при старта на работата на новия парламент. Това е законопроектът за КПКОНПИ, който ще даде опция на България да противодейства на корупцията, съобщиха от  " Продължаваме Промяната ".

Депутатът Петър Петров от " Възраждане " упрекна " Продължаваме Промяната ", че са преписали 77% от своя законопроект от в този момент настоящия закон на ГЕРБ. Той иронизира някои от предложенията - вместо проверяващите инспектори да могат да употребяват системи като ГРАО, да вземем за пример, е записано, че те ще могат да употребяват безвъзмезден градски превоз. От себе си Петров добави с подигравка, че може би би трябвало да им се даде и безвъзмездна карта за фитнес, с която да борят корупцията.  " Знаете ли по какъв начин се споделя, когато препишеш законопроект на ГЕРБ? Президентът ви го сподели, назовава се шмекерия ", сподели Петров.

В отговор Милен Матеев от Природен парк съобщи, че " с по-малко от 1 % смяна в конституцията можем да променим държавното устройството на страната ".

По време на дебата Кирил Петков изреди някои от измеренията на корупцията – некачественият асфалт по пътищата, наводненията след изсичането в Карловско, хилядите пенсионери, които са на ръба на бедността. " Корупцията може да се види и пред постройката на Народното заседание, където милиони левове са дадени за пренареждане на жълтите павета, а те наподобяват по-лошо от преди ремонта ”, сподели Петков.

По думите на Десислава Атанасова от ГЕРБ тези антикорупционни законопроекти са били поставяни като гаранции и залог за държавно управление преди. Сега е същото, каза тя и увери, че от ГЕРБ поддържат и двата законопроекта.

И от Българска социалистическа партия поддържат и двата закона.

 

 
КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР

PromoMall.bg