Депутатите приеха анблок и на първо, и на второ четене,

...
Депутатите приеха анблок и на първо, и на второ четене,
Коментари Харесай

Депуатите одобриха държавна гаранция на заема за интерконектора със Сърбия

Депутатите одобриха накуп и на първо, и на второ четене, със 167 гласа „ за “ Законопроект за одобрение на Гаранционното съглашение сред Република България и ИНГ Банк по отношение на Договора за дълготраен заем в размер 49 071 661 евро, подписан сред ИНГ Банк и „ Булгартрансгаз “ на 25 януари 2023 година

БГНЕС напомня, че " Булгартрансгаз “ подписа контракт за държавно обезпечен заем с нидерландската ИНГ Банк за финансиране на интерконектора България-Сърбия, който се планува да влезе в употреба до септември 2023 година, а построяването на реверсивна газова междусистемна връзка България-Сърбия ще даде опция за диверсификация на доставките на природен газ за района посредством обезпечаване на нови източници и направления на доставка на природен газ. 

България ще получи достъп до източници на газ от Западна Европа по напълно нов маршрут, а Сърбия до терминалите за полутечен природен газ и други различни източници в района. Това става допустимо, откакто Министерски съвет утвърди плана на гаранционно съглашение сред двете страни. 

Документът бе подписан от изпълнителния шеф на „ Булгартрансгаз “ Владимир Малинов и от Марина Кобакова от страна на ИНГ Банк – клон София. Предложеният заем с държавна гаранция за плана е в размер до 49 071 661 евро, а интервалът на асимилиране е до 31.12.2023 г. 

Срокът за погасяване е 5 години от приключването на едногодишния гратисен интервал. С днешното решение на Народно събрание средствата от заема към този момент могат да бъдат употребявани. 

По обявата работи: Георги Даскалов
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР