Депутатите приеха на първо четене промените в закона за шума. Те предвижат

Депутатите приеха на първо четене промените в закона за шума. Те предвижат ...

Решено на първо четене: Без шум и озвучаване между 23.00 и 8.00 часа.

Депутатите приеха на първо четене промените в закона за шума. Те предвижат 3 часа повече тишина през денонощието, които да важат и за жилищните сгради, и за курортите. Заложени са и по-строги санкции за нарушителите. Законопроектът предвижда забрани за озвучаването на открити площи в зони и територии, предназначени за жилищно строителство, както и в рекреационни зони, за времето между 14 и 16 ч. и между 23,00 и 8,00 ч. В момента тази забрана важи между 23 и 7 ч. 

Ограниченията не важат за гари, автогари, аерогари и системи за предупреждение при бедствия. Контролът да се пази тишина в посочения часови пояс се възлага изцяло на МВР, като служителите ще имат право да предприемат съответните законови действия за спиране на шума. В светлата част на деня си остава задължение на РЗИ. Санкциите за нарушителите като цяло се удвояват. От ГЕРБ подчертаха, че законопроектът ще претърпи промени между двете четения, а срокът преди той да влезе в зала за окончателното му приемане беше удължен на максималния - 4 седмици.

По този начин, ако законът бъде приет в този му вид, ще отпаднат обичайните оправдания на пловдивските полицаи, че не могат да реагират адекватно на подадени им от граждани сигнали, защото не разполагали с шумомери.

Източник: plovdiv24.bg